Pasztet z fasoli - składniki na keksówkę o długości 16 cm
1 szklanka suchej białej fasoli1 torebka herbaty z kopru włoskiego lub 1 łyżka nasion zawiniętych w gazę związaną nitką
1 duże kwaskowate jabłko
2 łyżki oleju rzepakowego
2 gałązki świeżego cząbru (u mnie tymianek)
1 główka czosnku
1 cebula
pół szklanki ziaren słonecznika lub pestek dyni (u mnie pół na pół)
2 duże jajka
sól i pieprz
Suchą fasolę płuczemy na sicie, wrzucamy do garnka i zalewamy dużą ilością zimnej wody, zostawiamy na noc, by napęczniała. Następnie dodajemy koper i gotujemy fasolę około 40 minut, aż zmięknie. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.
Jabłko obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na blasze od piekarnika. Czosnek przekrawamy na pół w poprzek i układamy koło jabłek. Skrapiamy jabłka i czosnek łyżka oleju, posypujemy połową tymianku. Pieczemy, aż jabłka zmiękną, a czosnek zarumieni się - około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy posiekaną drobno cebulkę. Na wolnym ogniu smażymy cebulkę, by nabrała karmelowego koloru i stała się słodka.
Ziarna prażymy na suchej patelni. Wsypujemy do malaksera, dodajemy jabłko, obrany z łupin czosnek, fasolę i jajka, miksujemy całość na gładką masę. Dodajemy resztę tymianku, sól i pieprz do smaku, mieszamy masę i przekładamy do keksówki o długości 16 cm, wysmarowanej delikatnie olejem i wysypanej mąką razową. Pasztet z fasoli z pieczonym czosnkiem pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Patyczek powinien być suchy, a pasztet zwarty. Studzimy na blacie i podajemy, kiedy całkowicie wystygnie.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!