Lubisz mango? Polecam też przepis na spring rolls z łososiem i kaszą quinoa ze słodko-pikantnym sosem mango.
Składniki na około 20 spring rolls z łososiem
75 g makaronu soba60 g szpinaku baby
1/2 ogórka
1/2 czerwonej papryki
100 g wędzonego łososia
1/2 mango (około 170 g)
1 łodyga szczypiorku
papier ryżowy
sos sojowy
słodki sos chilli do podania
Makaron gotujemy we wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy wodą.
Szpinak myjemy i usuwamy ogonki.
Ogórka kroimy w słupki, a paprykę w cienkie paseczki, w razie potrzeby krojąc każdy też na pół, by pasował długością do średnicy papieru ryżowego.
Łososia kroimy na paseczki.
Mango obieramy ze skórki i kroimy na pół, a następnie w cienkie paseczki.
Szczypiorek drobno siekamy.
Arkusz papieru ryżowego zwilżamy ciepłą wodą z dwóch stron.
Na środku przy dolnym boku papieru układamy wszystkie dodatki, skrapiamy sosem sojowym. Boki papieru składamy do środka i zawijamy, tworząc roladkę. Tak postępujemy, aż skończą się wszystkie dodatki.
Spring rolls z łososiem z łososiem podajemy z sosem chilli lub sojowym.
znakomite ! oj z chęcią bym sięgnęła po takiego rollsa :)
OdpowiedzUsuńTakie kolorowe sajgonki chętnie bym przygarnęła, tak pięknie wiosennie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń