Sernik limonkowy - składniki na tortownicę o średnicy 21 cm
160 g ciastek kakaowych30 g amaretti
60 g masła
600 g sera na serniki
70 g jogurtu greckiego
100 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 limonki
sok z 2 limonek
Ciastka czekoladowe i amaretti miksujemy w malakserze razem z miękkim masłem, by powstała mokra masa przypominająca piasek. Wysypujemy ją na spód sortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dłonią wyrównujemy i dociskamy, by powstała zwarta, płaska powierzchnia. Tortownicę wstawiamy do lodówki.
Ser i jogurt grecki wkładamy do misy miksera. Wsypujemy cukier i miksujemy chwilę. Wbijamy jajka, cały czas ucierając.
Do masy serowej dodajemy skórkę i sok z limonki oraz ekstrakt. Miksujemy do połączenia składników.
Tortownicę szczelnie owijamy od spodu w folię aluminiową, by zapobiec dostaniu się wody podczas pieczenia w kąpieli wodnej.
Do tortownicy wlewamy masę serową i wstawiamy ją do większego naczynia (żaroodpornego). Wlewamy gorącą wodę do większego naczynia tak, by sięgała ona połowy wysokości tortownicy.
Sernik limonkowy pieczemy w temperaturze 140 stopni (termoobieg) przez 65 minut - sernik powinien być zwarty, po dotknięciu palcem środka ciasta - sprężysty, ale nie rzadki, a patyczek wbity w środek nie powinien być obklejony.
Sernik studzimy w zamkniętym piekarniku, kiedy przestygnie studzimy całkowicie na blacie, a na noc wstawiamy do lodówki.
o proszę, pieczony :) limonkowego w tej wersji jeszcze nie próbowałam. super, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOddam wszystko za dobry kawał sernika :D
OdpowiedzUsuńPięknie wyszedł :) Ja też niedawno robiłam, tylko cytrynowo-limonkowy, ale też na jogurcie greckim. Tylko swój upiekłam. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń