Makaron z pieczonymi warzywami - składniki na 2-3 porcje
1 bakłażan
2 papryki - czerwona i żółta
1 cukinia
250 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy
100 g makaronu razowego fussili
1/3 szklanki liści bazylii
3 łyżki listków świeżego tymianku
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki wiórków ulubionego sera (Parmezan, Dziugas)
Warzywa myjemy, oczyszczamy.
Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na pół i w ćwiartki grubości kciuka.
Cukinię kroimy wzdłuż na pół i w półplasterki.
Paprykę kroimy w grube plastry a następnie sporą kostkę.
Pokrojone warzywa i pomidorki wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy 2 łyżkami oliwy, mieszamy, by obtoczyć warzywa w tłuszczu, posypujemy solą i pieprzem.
Warzywa pieczemy do miękkości około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając, w temperaturze 190 stopni.
Kiedy warzywa się pieką, gotujemy makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiamy kilka łyżek wody z gotowania. Mieszamy makaron z warzywami, w razie potrzeby, dodajemy wodę spod makaronu. Dodajemy listki tymianku, posiekana bazylię, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron z pieczonymi warzywami wykładamy na talerze. Posypujemy wiórkami z sera, w razie potrzeby możemy skropić danie odrobiną oliwy.
Uwielbiam pieczonego bakłażana, cukinię i papryki, właśnie w takim zestawieniu ! Pycha danie :)
OdpowiedzUsuńPysznie i kolorowo. Uwielbiam takie dania, a pieczone warzywa są pyszne. :)
OdpowiedzUsuńMogłabym taki obiad jeść codziennie.
OdpowiedzUsuń