Pulpeciki z łososia i ziemniaków - składniki na 9 pulpecików
300 g ziemniaków
150 g wędzonego łososia
1 jajko
łyżeczka skórki startej z cytryny
1/2 łyżeczki kuminu
2 duże szczypty suszonego tymianku
sól, pieprz do smaku
sezam do obtoczenia
Ziemniaki obieramy, kroimy na nieduże kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Łososia kroimy w małą kostkę, łączymy z ziemniakami. Dodajemy jajko, przyprawy, skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy.
Formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy każą z kulek w ziarnach sezamu.
Układamy pulpeciki na macie silikonowej na blaszce od piekarnika i pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, w połowie pieczenia obracając na drugą stronę.
Pulpeciki z łososia podajemy ciepłe lub wystudzone.
Wyglądają bardzo smakowicie i mimo, że mnie ryby przemycać nie trzeba, to podoba mi się taka oryginalna forma ;)
OdpowiedzUsuńŁukaszu, polecam spróbować:)
OdpowiedzUsuńWyglądają troszkę jak chińskie pączusie lilii :) Cudeńka! Ściskam...Kasia :D www.kreatywnepiny@blogspot.com
OdpowiedzUsuńŚwietna forma :) kuleczki kuszą i ciężko im się oprzeć! Chętnie skorzystam z pomysłu :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZapowiada sie pysznie! Koniecznie musze sprobowac.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Kreatywne piny, są pyszne, polecam
OdpowiedzUsuńŁucjo, bardzo sie cieszę, daj znać, jak smakowały
majko, bardzo się cieszę
Mnie nie musiałabyś namawiać. Uwielbiam ryby, a łososia szczególnie i to pod każdą postacią. W takim wykonaniu jeszcze nie próbowałam, a na pewno warto. :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie brzmią i wyglądają:)
OdpowiedzUsuńMoje Wypieki i nie tylko, polecam zatem spróbować:)
OdpowiedzUsuńOpalanko, są pyszne!