Pulpeciki z łososia i ziemniaków

środa, 6 maja 2015

Pulpeciki z łososia i ziemniaków

Jeśli komuś wydaje się, że dania rybne są nudne, ten przepis na pulpeciki z łososia i ziemniaków obala tę tezę. Pieczone w piekarniku kulki z wędzonej ryby i ziemniaków, obtoczone w sezamie, podane z mizerią to ostatnio mój ulubiony pomysł na łososia. Jest smacznie i zdrowo, a dodatkowo te pulpeciki z łososia i ziemniaków to świetny sposób na przemycenie ryby tym, którzy nie chcą jej jeść. Świetnie smakują ciepłe, ale i zimne to smaczna przekąska. Przepis z tego bloga.
Pulpeciki z łososia i ziemniaków

Pulpeciki z łososia i ziemniaków - składniki na 9 pulpecików


300 g ziemniaków
150 g wędzonego łososia
1 jajko
łyżeczka skórki startej z cytryny
1/2 łyżeczki kuminu
2 duże szczypty suszonego tymianku
sól, pieprz do smaku
sezam do obtoczenia

Ziemniaki obieramy, kroimy na nieduże kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.

Łososia kroimy w małą kostkę, łączymy z ziemniakami. Dodajemy jajko, przyprawy, skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy.
Pulpeciki z łososia i ziemniaków
Formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy każą z kulek w ziarnach sezamu.
Pulpeciki z łososia i ziemniaków
Układamy pulpeciki na macie silikonowej na blaszce od piekarnika i pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, w połowie pieczenia obracając na drugą stronę.

Pulpeciki z łososia podajemy ciepłe lub wystudzone.

9 komentarzy

  1. Wyglądają bardzo smakowicie i mimo, że mnie ryby przemycać nie trzeba, to podoba mi się taka oryginalna forma ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łukaszu, polecam spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają troszkę jak chińskie pączusie lilii :) Cudeńka! Ściskam...Kasia :D www.kreatywnepiny@blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna forma :) kuleczki kuszą i ciężko im się oprzeć! Chętnie skorzystam z pomysłu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiada sie pysznie! Koniecznie musze sprobowac.

    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kreatywne piny, są pyszne, polecam

    Łucjo, bardzo sie cieszę, daj znać, jak smakowały

    majko, bardzo się cieszę

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie nie musiałabyś namawiać. Uwielbiam ryby, a łososia szczególnie i to pod każdą postacią. W takim wykonaniu jeszcze nie próbowałam, a na pewno warto. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie brzmią i wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje Wypieki i nie tylko, polecam zatem spróbować:)

    Opalanko, są pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!