Chleb bez mąki

poniedziałek, 25 maja 2015

Chleb bez mąki

Chleb bez mąki, znany też jako chleb odmieniający życie, to cudo, które ostatnimi czasy wyparło wszelkie klasyczne bochenki z mojego menu. Nie ma w nim ani grama mąki i spulchniaczy, znajdziemy natomiast masę ziaren, pestek i orzechów, dzięki którym każda kromka jest niezwykle sycąca. W ciągu tygodnia piekłam go trzykrotnie, dzieląc się z innymi ciekawymi tego smakołyku. Chleb bez mąki ma jeszcze jedną zaletę - można do niego dodać właściwie wszystko i zmieniać jego skład zależnie od tego, co mamy w kuchennych szafkach - nie masz migdałów - dodaj orzechy laskowe, płatki jaglane zastąp owsianymi.  Swój chlebek upiekłam w małych foremkach, ale proporcje wystarczą na klasyczną keksówkę. Adaptacja oryginalnego przepisu.
Chleb bez mąki

Chleb bez mąki - składniki na 1 bochenek lub 4 małe

135 g pestek słonecznika
90 g sezamu (lub siemienia lnianego)
65 g migdałów w słupkach
145 g płatków jaglanych (lub owsianych lub otrębów)
2 łyżki nasion chia
4 łyżki babki płesznik
1 łyżeczka soli
3 łyżki roztopionego masła lub oleju
350 ml wody

Suche składniki - słonecznik, sezam, orzechy, płatki jaglane, chia i babkę płesznik mieszamy w dużej misce.
Chleb bez mąki
W kubku mieszamy wodę, sól i olej i wlewamy do suchych składników. Mieszamy dokładnie. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 2 godziny, maksimum 24 w temperaturze pokojowej.
Chleb bez mąki
Masę przekładamy do keksówki (ok. 20x9cm, im mniejsza, tym chleb wyższy) lub 4 małych foremek o wymiarach 10x6cm. Dociskamy całość i wyrównujemy wierzch.

Chleb bez mąki pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 35-40 minut. Studzimy na kratce.

10 komentarzy

  1. Uwielbiam taki chlebek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ten przepis, podobny robi mama mojego narzeczonego - smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. A jakich rozmiarow ma byc keksowka? Pozdrawiam:-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Carlanitte, ja też

    Zulu, jest pyszny

    Mario, taka klasyczna ok. 20x9cm. Im mniejsza tym chlebek wyższy, bo nie rośnie podczas pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  5. ja zawsze kupuję taki w galerii wypieków, mój nr. 1 :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Karola, myślę, że lepiej i tak zrobić samemu

    OdpowiedzUsuń
  7. Słyszałam już o tym chlebie wiele razy i ciągle odkładam jego zrobienie na później... muszę w końcu go zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam chleb ze słonecznikiem

    OdpowiedzUsuń
  9. laNika, koniecznie, polecam!

    pozyczko, ja też

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!