Zupa szparagowa

piątek, 29 maja 2015

Zupa szparagowa

Banalnie prosta, a pyszna zupa szparagowa, której przygotowanie zajmie nie więcej niż 15 minut. Wzbogaciłam ją o bazylię, która nadaje jej lekkości, a po wierzchu posypałam wiórkami sera mimolette, który nie tylko smakowo, ale i kolorystycznie pasuje idealnie. Zupa na tyle mi smakowała, że jem ją kolejny tydzień z rzędu.
Zupa szparagowa

Zupa szparagowa - składniki na 2 porcje

pęczek szparagów
500 m bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
1/2 szklanki liści bazylii
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na 4 cm, kawałki. Główki odkładamy.

Cebulę i czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, szklimy cebulkę, a następnie dodajemy czosnek. Przesmażamy 2 minuty, wrzucamy pokrojone szparagi i smażymy kolejne 2 minuty. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 7 minut - by szparagi zmiękły.
Zupa szparagowa
Do garnka dodajemy posiekane liście bazylii, chwile jeszcze gotujemy, zdejmujemy z ognia i blendujemy. Wstawiamy z powrotem na gaz, wrzucamy główki szparagów i gotujemy 3 minuty.

Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i podajemy. Zupę szparagową można posypać startym serem - u mnie mimolette.

13 komentarzy

  1. Smakowicie wygląda, zieloniutka i kremowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kinga, dzięki

    Zulu, i doobra:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna i jaki ładny kolorek wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie i bardzo delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Agnieszko, dzięki

    Magdaleno, dzięki

    napiecyku, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurcze czemu ten wpis mi się aż tak bardzo podoba :/

    OdpowiedzUsuń
  7. Istotnie wspaniała. Mam 2 pęczki szparagów, więc prawdopodobnie skorzystam z przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kurs nienieckiego, a czy to źle, szparagi jeszcze są:)

    Olu, dzięki

    whipped cream, bardzo się ciesze, smacznego

    OdpowiedzUsuń
  9. Archipelag smaków, dziękuję pięknie!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!