Pavlova z rabarbarem - składniki
5 białek
260 + 60 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu jabłkowego
400 g rabarbaru (waga po oczyszczeniu i obcięciu listków)
40 g migdałów w słupkach
1 łyżka porto
skórka z pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
150 ml śmietanki kremówki
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Białka ubijamy na sztywną białą pianę. Cały czas miksując, dodajemy po łyżce cukru (260 g) co 1 minutę. Cukier powinien dobrze wymieszać i rozpuścić się w białkach. Po dodaniu cukru piana powinna być sztywna i lśniąca, zdecydowanie nie opadać. Dodajemy mąkę i ocet, chwilę jeszcze miksujemy.
Bezę wykładamy na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy okrąg o średnicy około 25 cm, wyrównujemy boki ku górze.
Pavlova powinna być suszona, nie pieczona, przez 130 minut w piekarniku rozgrzanym do 130 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Rabarbar kroimy na 4-5 cm kawałki. układamy w naczyniu żaroodpornym, zasypujemy 60 g cukru, dodajemy sok i skórkę startą z pomarańczy, porto i wszystko mieszamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Rabarbar powinien być miękki, ale nie rozpadający się.
Dobrze schłodzoną kremówkę upijamy na sztywno. Cały czas miksując dodajemy mascarpone i cukier puder. Chwilę ubijamy do połączenia składników.
Wystudzoną pavlovę zdejmujemy z papieru do pieczenia. Krem przekładamy do środka bezy, na wierzchu układamy kawałki rabarbaru. Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni słupkami migdałów.
sliczna i bardzo fajne olaczeni kwasnego i slodkiego :)
OdpowiedzUsuńBardzo piękna. W porze śniadania , obiadu i kolacji - poproszę:)
OdpowiedzUsuńJakoś nie przepadam za rabarbarem..
OdpowiedzUsuńO mamuniu, ależ to musiało smakować... :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z sosem z porto, pomarańczy i rabarbaru :) Rabarbar jest bardzo uniwersalny... Ostatnio próbowałam połączenia rabarbar + lawenda i też nieźle pasuje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńILoveBake, dzięki
OdpowiedzUsuńOpalanko, ja też bym mogła tak:)
Taka Trochę, nie każdy musi:)
gin, bosko:)
Tereso, bardzo fajne połączenie, muszę spróbować:)
Wszystko co ma rabarbar biorę w ciemno :D A Twoja pavlova do tego tak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSłodka beza i lekko jeszcze kwaśny rabarbar, to zawsze znakomite połączenie :)
OdpowiedzUsuńperz_a, dzięki!
OdpowiedzUsuńŁukaszu, zdecydowanie tak!