Chleb żytni z miodem

wtorek, 12 maja 2015

Chleb żytni z miodem

Chleb żytni z miodem to kolejny, po chlebie żytnim jasnym, przepis z książki Piotra Kucharskiego. I tym razem się nie zawiodłam. Chleb jest bardziej charakterny od poprzedniego, ale miód nadaje mu delikatności. Na zdjęciu może wyglądać trochę zakalcowato, ale kroiłam go, kiedy nie był jeszcze dostatecznie wystudzony. W przeciwieństwie do oryginalnego przepisu, dałam sezam zamiast siemienia lnianego. Nie posmarowałam też wierzchu chleba przed pieczeniem miodem, ale bałam się, że za bardzo się spali, a muszę przyznać, że taka skórka, jaką osiągnęłam, odpowiada mi bardzo.
Chleb żytni z miodem

Chleb żytni z miodem - składniki na 2 bochenki

Składniki na zaczyn:
60 g aktywnego zakwasu
200 g mąki żytniej razowej
180 ml wody

Składniki na ciasto właściwe:
350 g zaczynu
500 g mąki żytniej t.720
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
600 ml wody
4 łyżki miodu
100 g sezamu
20 g soli

Aktywny zakwas wymieszać z resztą składników zaczynu na jednolitą masę, przykryć folią spożywczą i zostawić na noc (maksymalnie 12 godzin) w temperaturze pokojowej.

350 zaczynu z dnia poprzedniego przekładamy do dużej miski. Dodajemy mąki, rozpuszczone w wodzie miód i sól i mieszamy.
Chleb żytni z miodem
Sezam podprażamy na suchej patelni, studzimy i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-6 godzin, by ciasto urosło i miało gąbczastą strukturę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą przekładamy do keksówki o wymiarach 20x9cm wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.
Chleb żytni z miodem
Foremki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny.

Pieczemy przez 40-50 minut w temperaturze 220 stopni (wstawiając keksówki do piekarnika, wrzucamy na jego spód szklankę kostek lodu). Jeszcze ciepły, ale nie gorący chleb, wyjmujemy z keksówek i studzimy na kratce.

11 komentarzy

  1. piękny! skuszę się na wypróbowanie, tym bardziej, że jutro już mam w planach pieczenie chleba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie piekłam chleba na zakwasie, zawsze na drożdżach. Muszę kiedyś wypróbować twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Opalanko, oj pycha:)

    Ulu, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam domowe chleby! wygląda olśniewająco!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie. Zdrowy, pyszny domowy chlebek. Pachnie aż tu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marcela, polecam, jest pyszny

    Anka, domowy najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dokarmiam zakwas i jutro działam! :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!