Zapiekane bagietki

poniedziałek, 4 maja 2015

Zapiekane bagietki

Zapiekane bagietki to sprytny pomysł na wykorzystanie produktów, które zalegają w naszych lodówkach. To idealna kolacja na ciepło, jak i imprezowa przekąska, którą można przygotować wcześniej i podgrzać, kiedy przyjdą goście. Te bułeczki robiłam już wielokrotnie i zawsze jest to strzał w dziesiątkę, szczególnie, że składniki, których użyjemy to może być w zasadzie wszystko.
Zapytacie pewnie, jak wykorzystać tę część bułki, którą odkrawamy. Można zrobić z niej na przykład posypkę do tego makaronu lub bułkę tartą. Tak więc nic się na marnuje, a i przy okazji robiąc zapiekane bagietki czyścimy lodówkę z resztek!
Zapiekane bagietki

Zapiekane bagietki - składniki na 5 bagietek

5 półbagietek (paluchów)
6 jajek
4 łyżki śmietany 18%
1 mała zielona papryka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 puszki czerwonej fasoli
75 g pomidorków koktajlowych
5 łyżek posiekanego szczypiorku
60 g mozzarelli
sól, pieprz, suszone oregano

Paprykę oczyszczamy, myjemy i kroimy w małą kostkę.
Fasolę i tuńczyka odsączamy na sicie.
Pomidorki kroimy na pół.
Ser ścieramy na małych oczkach tarki.

Bajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Dodajemy śmietanę i mieszamy, by powstała jednolita masa.
Zapiekane bagietki
Do masy jajecznej dodajemy warzywa, tuńczyka, ser, szczypiorek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Dokładnie mieszamy.
Zapiekane bagietki
Bagietki wydrążamy - najlepiej naciąć je z wierzchu dookoła nożem i palcami delikatnie wyciągnąć ciasto, tworząc łódeczki. 
Zapiekane bagietki
Do każdej bagietki wlewamy masę jajeczno-warzywną.
Bagietki zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, aż masa się zetnie a bułki zezłocą.
Zapiekane bagietki podajemy pokrojone na kawałki.

16 komentarzy

  1. domowe zapiekanki - nie ma lepszych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Karmelitko, te najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczne i kuszące, a do tego bogato nadziane zapiekanki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Julianno, polecam wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł i taki apetyczny :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie pyszne, zjadłabym bez zastanowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. beti, dzięki

    Angeliko, polecam wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dlaczego ja nie jem takich bagietek ? Czas to nadrobić, uwielbiamy zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie zapiekanki smakują pysznie, też takie robię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. napiecyku, koniecznie trzeba nadrobić:)

    Marto, wiesz co dobre!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pomysłowe:)chętnie je upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aguś, daj znać, jak wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają przebosko! smaku mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna propozycja ;) na coś takiego mam dziś ochotę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!