Ciasto biszkoptowe z rabarbarem

środa, 20 maja 2015

Ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Kiedy ostatnio przyniosłam do pracy to ciasto biszkoptowe z rabarbarem, mój kolega zapytał, kto piekł to ciasto, bo jest zupełnie nie w moim "stylu". I owszem, to ulubione ciasto mojej Mamy i wspomnienie mojego dzieciństwa (razem z dwukolorowym ciastem), ale ja zdecydowanie wolę bardziej większe wyzwania kulinarne, niż takie łatwe ciasta. Choć przyznam, ciasto smakuje wyśmienicie, jest puszyste, wilgotne i chyba nie am nikogo, kto nie sięgnąłby po kawałek. To, że od razu po zjedzeniu dwie osoby poprosiły mnie o przepis, to dowód na to, że ciasto biszkoptowe z rabarbarem broni się samo, a prostota zawsze smakuje doskonale. No i dla mnie smakuje domem!
proste ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Ciasto biszkoptowe z rabarbarem - składniki na formę 23x23cm

165 g masła
4 jajka
160 g cukru
170 g mąki
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
330 g rabarbaru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Rabarbar kroimy w plastry grubości 3-4 cm. Przekładamy na sito i przesypujemy czubatą łyżką mąki, by obtoczyła ona kawałki rabarbaru - wtedy nie opadnie na spód ciasta.
domowe biszkoptowe ciasto z rabarbarem
Białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo żółtka, kiedy te się wymieszają, wsypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, na koniec cukier, cały czas ucierając. Wlewamy roztopione, wystudzone masło, ekstrakt waniliowy i chwilę jeszcze miksujemy. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na wierzch wykładamy owoce, delikatnie wciskamy je w ciasto. 
proste ciasto biszkoptowe z rabrabrem
Pieczemy 175 stopni przez 45-50 minut - do suchego patyczka.

Wystudzone ciasto biszkoptowe z rabarbarem posypujemy cukrem pudrem.

20 komentarzy

  1. Robiłam kruche, biszkoptowego jeszcze nie. Mój młody z takiego tez byłby mega zadowolony :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste i klasyczne ciasta bronią się same. Często eksperymentuję z różnymi przekładańcami, sernikami itp. Wychodzą smaczne i efektowne, to fakt. Ale i tak nic nie pobije zwykłego ucieranego ciasta mojej mamy z owocami czy drożdżowego mojej babci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z rabarbarem :) Twoje zapowiada się wyjątkowo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. beti, to banalnie proste ciasto, więc zachęcam do zrobienia

    wedelko, mamine najlepsze!

    Łucjo, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. nie powiem nic poza MNIAM< MNIAM< MNIAM!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuszące ciasto;) U nas uwielbiane, najbardziej z dużą ilosci kruszonki :)

    Pozdrawiam i zapraszam na konkurs ;) http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/05/konkurs-z-okazji-trzeciej-rocznicy.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Każde ciasto z rabarbarem jest pyszniaste!

    OdpowiedzUsuń
  8. Marianko, potwierdzam, że mniam!

    Anno, dzięki

    Magdaleno, w tym cieście akurat bez kruszonki u nas zawsze

    Kamilo, nie mogę się nie zgodzić!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wygląda rabarbar wchłonięty przez ciasto. Cały urok.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smaczne widać to ciasto.Zwłaszcza z rabarbarem;))

    OdpowiedzUsuń
  11. Zulu, tak jest

    Naturalne metody, dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  12. No wiadomo, że bloger kulinarny mu poeksperymentować ;) Ale tradycyjne, mamusine czy babcine ciasta też są wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  13. Magda Leno, dzięki

    Patysko, tu się w pełni zgadzam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie się zapowiada, do filiżanki kawy najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam ciasto z rabarbarem- nieważne czy kruche czy drożdżowe. Ważne że rabarbar jest :) Na razie niestety kompletuję wyposażenie kuchenne więc z pieczenia nici :( Ale już niedługo jak kupię wszystko i remont sie skonczy to będę w kuchni szaleć i wypróbuje ten przepis na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Danuśka, smacznego, kiedy już się zabierzesz za pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!