Ciasto biszkoptowe z rabarbarem - składniki na formę 23x23cm
165 g masła4 jajka
160 g cukru
170 g mąki
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
330 g rabarbaru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Rabarbar kroimy w plastry grubości 3-4 cm. Przekładamy na sito i przesypujemy czubatą łyżką mąki, by obtoczyła ona kawałki rabarbaru - wtedy nie opadnie na spód ciasta.
Białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo żółtka, kiedy te się wymieszają, wsypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, na koniec cukier, cały czas ucierając. Wlewamy roztopione, wystudzone masło, ekstrakt waniliowy i chwilę jeszcze miksujemy. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na wierzch wykładamy owoce, delikatnie wciskamy je w ciasto.
Wystudzone ciasto biszkoptowe z rabarbarem posypujemy cukrem pudrem.
Robiłam kruche, biszkoptowego jeszcze nie. Mój młody z takiego tez byłby mega zadowolony :))
OdpowiedzUsuńTakie proste i klasyczne ciasta bronią się same. Często eksperymentuję z różnymi przekładańcami, sernikami itp. Wychodzą smaczne i efektowne, to fakt. Ale i tak nic nie pobije zwykłego ucieranego ciasta mojej mamy z owocami czy drożdżowego mojej babci :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem :) Twoje zapowiada się wyjątkowo smacznie :)
OdpowiedzUsuńbeti, to banalnie proste ciasto, więc zachęcam do zrobienia
OdpowiedzUsuńwedelko, mamine najlepsze!
Łucjo, polecam!
nie powiem nic poza MNIAM< MNIAM< MNIAM!!!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda!!
OdpowiedzUsuńKuszące ciasto;) U nas uwielbiane, najbardziej z dużą ilosci kruszonki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na konkurs ;) http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/05/konkurs-z-okazji-trzeciej-rocznicy.html
Każde ciasto z rabarbarem jest pyszniaste!
OdpowiedzUsuńMarianko, potwierdzam, że mniam!
OdpowiedzUsuńAnno, dzięki
Magdaleno, w tym cieście akurat bez kruszonki u nas zawsze
Kamilo, nie mogę się nie zgodzić!
Pięknie wygląda rabarbar wchłonięty przez ciasto. Cały urok.
OdpowiedzUsuńNika, coś w tym jest:)
OdpowiedzUsuńNajprostsze i najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne widać to ciasto.Zwłaszcza z rabarbarem;))
OdpowiedzUsuńZulu, tak jest
OdpowiedzUsuńNaturalne metody, dziękuję
No wiadomo, że bloger kulinarny mu poeksperymentować ;) Ale tradycyjne, mamusine czy babcine ciasta też są wspaniałe.
OdpowiedzUsuńMagda Leno, dzięki
OdpowiedzUsuńPatysko, tu się w pełni zgadzam:)
Pysznie się zapowiada, do filiżanki kawy najlepsze :)
OdpowiedzUsuńnapiecyku, polecam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto z rabarbarem- nieważne czy kruche czy drożdżowe. Ważne że rabarbar jest :) Na razie niestety kompletuję wyposażenie kuchenne więc z pieczenia nici :( Ale już niedługo jak kupię wszystko i remont sie skonczy to będę w kuchni szaleć i wypróbuje ten przepis na pewno :)
OdpowiedzUsuńDanuśka, smacznego, kiedy już się zabierzesz za pieczenie:)
OdpowiedzUsuń