Tofu i warzywa pieczone w miso - składniki na 2 porcje
2 cukinie (żółta i zielona)pół pęczka zielonych szparagów
4 nieduże ziemniaki
200 g naturalnego tofu
czubata łyżka czerwonej pasty curry
70 g białej pasty miso
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki pestek dyni
3 łyżki soku z cytryny
Cukinie kroimy w półplasterki.
Ziemniaki obieramy i kroimy na pół i w plasterki.
Tofu kroimy w kostkę o boku 2 cm.
Warzywa przekładamy do miski.
Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, resztę kroimy na kawałki długości 4-5cm.
Pastę curry, miso i oliwę mieszamy razem w kubku.
3/4 pasty mieszamy z warzywami z miski - cukinią, ziemniakami i tofu - powinna dobrze je pokryć.
Warzywa wykładamy na blaszkę od piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, kilka razy mieszając - warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadać się.
Na ostatnie 5 minut do pieczonych warzyw dodajemy szparagi wymieszane z resztą pasty.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
Tofu i warzywa przekładamy na talerze, posypujemy pestkami.
Świetne danie, a do tego przepięknie podane! :) Kolejny kreatywny pomysł na szparagi!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tofu i miso. Pyszne i zdrowe połączenie. Twoje danie kusi kolorem :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że lubimy szybkie dania, warzywa i pastę miso :-) Tylko muszę ją kupić, bo azjatycka część spiżarni wygląda teraz u mnie ubogo. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwhipped cream, dziękuję i polecam!
OdpowiedzUsuńAniu, cieszę się, że Ci się podoba
Beato, nawet nie wiedziałam, że jest nas tu, miłośników takich smaków taka grupa:)
świetne skomponowane danie pod każdym względem, zarówno wartości odżywczych, smakowym, jak i wizualnym :)
OdpowiedzUsuńMiso, cukinia i szparagi... to na pewno jest pyszne! :)
OdpowiedzUsuńMagdaleno, bardzo dziękuję
OdpowiedzUsuńIaNiko, jest:)
Ciekawa propozycja i bardzo apetycznie wygląda :) Również bardzo lubię połączenie tofu i warzyw, ostatnio najczęściej ze szparagami. Pozdrawiam ! :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe, proste w wykonaniu, w sam raz dla takiego lenia jak ja ;)
OdpowiedzUsuńGabi, polecam spróbować to danie, tu tofu smakuje bombowo
OdpowiedzUsuńUlu, polecam!
Wygląda mega smakowicie!
OdpowiedzUsuńMichalino, dziękuję i polecam:)
OdpowiedzUsuń