Tofu i warzywa pieczone w miso

czwartek, 14 maja 2015

Tofu i warzywa pieczone w miso

Jeśli lubicie dania, które robią się same, tofu i warzywa pieczone w miso to idealna propozycja dla Was. Jest to smaczne warzywne danie ze szparagami i dodatkiem tofu. Całość piecze się w piekarniku z pastą curry i miso, bez dodatku innych przypraw. Cyk, 30 minut i gotowe. Oczywiście warzywa możecie zmieniać według sezonu i preferencji, choć może się wydawać, że to rozgrzewające danie idealne na zimę, warzywa pieczone w miso, szczególnie, jeśli dołożycie szparagi, smakują świetnie nawet teraz!
Tofu i warzywa pieczone w miso

Tofu i warzywa pieczone w miso - składniki na 2 porcje

2 cukinie (żółta i zielona)
pół pęczka zielonych szparagów
4 nieduże ziemniaki
200 g naturalnego tofu
czubata łyżka czerwonej pasty curry
70 g białej pasty miso
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki pestek dyni
3 łyżki soku z cytryny

Cukinie kroimy w półplasterki.
Ziemniaki obieramy i kroimy na pół i w plasterki.
Tofu kroimy w kostkę o boku 2 cm.
Warzywa przekładamy do miski.
Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, resztę kroimy na kawałki długości 4-5cm.
Tofu i warzywa pieczone w miso
Pastę curry, miso i oliwę mieszamy razem w kubku.

3/4 pasty mieszamy z warzywami z miski - cukinią, ziemniakami i tofu - powinna dobrze je pokryć.
Warzywa wykładamy na blaszkę od piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, kilka razy mieszając - warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadać się.
Tofu i warzywa pieczone w miso
Na ostatnie 5 minut do pieczonych warzyw dodajemy szparagi wymieszane z resztą pasty.

Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
Tofu i warzywa przekładamy na talerze, posypujemy pestkami.

12 komentarzy

  1. Świetne danie, a do tego przepięknie podane! :) Kolejny kreatywny pomysł na szparagi!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tofu i miso. Pyszne i zdrowe połączenie. Twoje danie kusi kolorem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście, że lubimy szybkie dania, warzywa i pastę miso :-) Tylko muszę ją kupić, bo azjatycka część spiżarni wygląda teraz u mnie ubogo. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. whipped cream, dziękuję i polecam!

    Aniu, cieszę się, że Ci się podoba

    Beato, nawet nie wiedziałam, że jest nas tu, miłośników takich smaków taka grupa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne skomponowane danie pod każdym względem, zarówno wartości odżywczych, smakowym, jak i wizualnym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Miso, cukinia i szparagi... to na pewno jest pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Magdaleno, bardzo dziękuję

    IaNiko, jest:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa propozycja i bardzo apetycznie wygląda :) Również bardzo lubię połączenie tofu i warzyw, ostatnio najczęściej ze szparagami. Pozdrawiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysłowe, proste w wykonaniu, w sam raz dla takiego lenia jak ja ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gabi, polecam spróbować to danie, tu tofu smakuje bombowo

    Ulu, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Michalino, dziękuję i polecam:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!