Paprykarz z tuńczyka - składniki
1 czerwona cebula1 duża marchewka
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
6 połówek suszonych pomidorów z oleju
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
6 łyżek koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki sosu sojowego
pieprz do smaku
1 łyżka soku z cytryny
Cebulę zeszklić na patelni, dodać czosnek, chwilę smażyć. Dodać startą marchewkę, podlać 1/3 szklanki wody i dusić 10 minut pod przykryciem. Do warzyw dodać pokrojone w cienkie paseczki pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszać, dodać rozdrobnionego tuńczyka i kaszę.
Wymieszać, gotować 5 minut, doprawić do smaku papryką, sosem sojowym, pieprzem i sokiem z cytryny. Paprykarz najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, kiedy smaki się przegryzą.
Świetny :)) Zjadłabym taki :) Z chęcią kiedyś wypróbuję przepis :))
OdpowiedzUsuńbeti, polecam:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na pastę, jeszcze się z takim nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńkruszyno, polecam!
OdpowiedzUsuńŚwietna alternatywa dla paprykarza "z puszki". :)
OdpowiedzUsuńJacku, zdecydowanie!:)
OdpowiedzUsuń