Dyniowe batoniki owsiane - składniki na foremkę o wymiarach 23x23cm
4 szklanki płatków owsianych górskich1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki miodu
1 szklanka puree z dyni
1 łyżka przyprawy do dań z dyni
1/3 szklanki migdałów w słupkach
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/3 szklanki sezamu
1/3 szklanki groszków o smaku pumpkin spice (lub posiekanej mlecznej lub gorzkiej czekolady)
Płatki, migdały, słonecznik i sezam wsypujemy do miski. Dodajemy olej, miód i puree z dyni. Dokładnie mieszamy, by mokre składniki pokryły równomiernie suche składniki i by pozbyć się dużych grudek puree dyniowego. Dodajemy przyprawę do dań z dyni i groszki dyniowe. Jeszcze raz mieszamy całość.
Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Szpatułką lub łyżką dokładnie dociskamy płatki, by masę jak najbardziej zbić i wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni, następnie wyjmujemy, raz jeszcze dociskamy - dzięki temu batoniki będą bardziej zbite i mniej będą się kruszyć, i pieczemy przez kolejne 30 minut.
Wystudzoną masę kroimy nożem z ząbkami na paski szerokości około 3-4 cm, a każdy pasek dzielimy na mniejsze kawałki około 5 cm. Batoniki owsiane można przechowywać w szczelnym pudełku przez około tydzień.
O ja, wyglądają świetnie! Idealne na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńwyglądają rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie batoniki, a do tego jeszcze dyniowe!
OdpowiedzUsuńRedHead, dzięki!
OdpowiedzUsuńKonczi i Szpileczko, dziękuję!
Magdaleno, ja też lubię:)
O, jakie fajne batoniki! Az chce sie siegnac przez monitor po kawaleczek ;)
OdpowiedzUsuńMajeczko, dzięki
OdpowiedzUsuń