Gulasz z pieczonych warzyw - składniki na 3 porcje
2 marchewki
1 nieduży bakłażan2 cukinie
1 por (biała część)
200 ml bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
6-8 gałązek świeżego tymianku
1/2 puszki krojonych pomidorów z puszki
1/2 puszki ciecierzycy
sól, pieprz, słodka papryka do smaku
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, tak tez kroimy cukinię.
Bakłażana kroimy na pół wzdłuż, każdą połówkę jeszcze raz wzdłuż i następnie w niedużą kostkę.

Warzywa przekładamy do formy do pieczenia czy naczynia żaroodpornego. Polewamy oliwą i bulionem, dodajemy tymianek i mieszamy.
Warzywa pieczemy przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy do warzyw posiekane drobno ząbki czosnku, pokrojonego w piórka pora oraz pomidory. Delikatnie mieszamy i pieczemy przez kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy ciecierzycę i podpiekamy jeszcze 5 minut.
Warzywa wyjmujemy piekarnika, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Możemy po wierzchu posypać jeszcze listkami tymianku.
Gulasz z pieczonych warzyw można podać z kuskusem, ryżem lub kaszą jaglaną.
Znakomicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńprzepiękne i z pewnością przepyszne danie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie warzywne dania- zdrowe i sycące!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to pyszności !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Kingo Łucjo, dzięki
OdpowiedzUsuńMarianko, dziękuję!
Magdaleno, ja tez lubię bardzo
Majanko, dzięki! buziak:)