Tajskie czerwone curry z dorszem - składniki na 2-3 porcje
2 szalotki1 łyżka oleju
3 łyżki czerwonej pasty curry
puszka (400ml) mleka kokosowego
200 ml bulionu warzywnego
sok z 1 limonki
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 mała czerwona papryka
150 g groszku curowego
120 g mini kolb kukurydzy
2 polędwice z dorsza - około 300 g
Szalotki siekamy w drobną kostkę. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulki. Dodajemy pastę curry i smażymy, mieszając, przez minutę i zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem. Dokładnie mieszamy całość i gotujemy na średnim ogniu, by płyn lekko bulgotał, przez 10 minut.
W międzyczasie oczyszczamy paprykę z gniazda nasiennego i kroimy w paski szerokości palca. Następnie kroimy w sporą kostkę.
Kukurydzę kroimy na 3 części.
Polędwicę z dorsza kroimy wzdłuż na pół, a następnie w sporą kostkę.
Do sosu dodajemy sos sojowy, cukier i sok z limonki. Dodajemy pokrojoną paprykę i gotujemy 4 minuty. Następnie dodajemy groszek cukrowy, gotujemy 3 minuty. Na koniec dodajemy na patelnie kukurydzę oraz pokrojona rybę. Gotujemy, aż ryba będzie gotowa, a jej mięso białe, ale nie rozpadające się - około 3-4 minut.
Próbujemy dania, w razie potrzeby doprawiamy cukrem lub sokiem z limonki. Dekorujemy świeżą kolendrą i bazylią. Czerwone curry z dorszem podajemy z ryżem.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju curry. A takie rybne to chyba najbardziej :)
OdpowiedzUsuńpiękna zupa! i jaka pyszna być musi...
OdpowiedzUsuńmajko, super, ja też bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńWiewióro, to bardziej danie główne niż zupa, sos jest dość rzadki, ale idealnie pasuje do ryżu
Gdzie kupić groszek cukrowy? :(
OdpowiedzUsuńNat, w lidlu bywa a tak to w dobrym warzywniaku
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić mini kolby i w jakiej formie?
OdpowiedzUsuńCzasem trudno je dostać ale w każdym większym markecie powinny być - szukaj ich w słoiku lub puszce. Teraz akurat można je kupić w ramach tygodnia azjatyckiego w Lidlu.
UsuńDziękuję, w takim razie zrobię zapasy i koniecznie wypróbuję ten przepis ;)
OdpowiedzUsuń