Chlebek bananowy z kokosem - składniki na foremkę o wymiarach 23x9cm
1 1/2 szklanki mąki pszennej jasnej1 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 dojrzałe banany
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki śmietanki kokosowej
2/3 szklanki wiórków kokosowych
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wiórki kokosowe mieszamy w misce.
Banany rozgniatamy widelcem na papkę i mieszamy ze śmietanką
Cukier ubijamy z olejem na średnich obrotach przez 3 minuty. Dodajemy jajka i ubijamy, aż składniki połączą się. Następnie dodajemy banany ze śmietanką, cały czas miksując. Kiedy składniki stworzą jednolitą masę, wsypujemy suche składniki i jeszcze chwilę miksujemy.
Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch.
Ciasto pieczemy przez 50 minut w temperaturze 155 stopni (termoobieg). Po upieczeniu studzimy w foremce. Chlebek bananowy z kokosem kroimy w grube kromeczki.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie, chętnie skusiłabym się na kawałek!
OdpowiedzUsuńWspaniałosci!
OdpowiedzUsuńczy śmietankę kokosową można zastąpić zwykłą? ilu procentową?
OdpowiedzUsuńMiałam tak kiedyś z przepisem na sernik dyniowy! Myślałam, że od dawna króluje na blogu, a okazało się, że akurat jego zapomniałam zamieścić. ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebek bananowy! Z kokosem jeszcze go nie próbowałam, ale to na pewno trzeba będzie zmienić :)
Kingo Łucjo, dzięki
OdpowiedzUsuńMagdaleno, zapraszam!:)
Konczi i Szpileczko, dzięki!
Anonimie, może być zwykły jogurt naturalny
whiness, zawsze smaczne to nadrabianie zaległości:)
Mmm, wygląda po prostu idealnie :)
OdpowiedzUsuńgin, piękne dzięki!
OdpowiedzUsuńChlebek zrobiony i przepyszny! :) :)
OdpowiedzUsuńAnonimie, niezmiernie się cieszę!
OdpowiedzUsuń