Chlebek bananowy z kokosem

poniedziałek, 10 listopada 2014

Chlebek bananowy z kokosem

Przyznam szczerze, że cały czas żyłam w przekonaniu, że mam na blogu przepis na chlebek bananowy. Chyba zmylił mnie ten dyniowy, bo w zasadzie łatwo w nim można zastąpić bananami dynię. Kiedy więc odkryłam ten brak, przystąpiłam do działania. Banany położyłam w misce razem z jabłkami, by szybciej dojrzały i tak po kilku dniach były gotowe, by zmienić się w główny składnik chlebka. Jest pysznie! Chlebek jest idealnie wilgotny, delikatnie kokosowy, aby cieszyć się pełnią smaku najlepiej dać mu kilka godzin po upieczeniu, by odstał i nabrał głębi smaku.A postać może długi, nawet 4 dnia po upieczeniu jest jeszcze wilgotny i pyszny. Przy okazji, jeśli chcecie zmienić ten chlebek bananowy w dyniowy, banany zastąpcie szklanką puree z dyni, będzie równie pysznie!
Chlebek bananowy z kokosem

Chlebek bananowy z kokosem - składniki na foremkę o wymiarach 23x9cm

1 1/2 szklanki mąki pszennej jasnej
1 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody 
4 dojrzałe banany
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki śmietanki kokosowej
2/3 szklanki wiórków kokosowych

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wiórki kokosowe mieszamy w misce.
Banany rozgniatamy widelcem na papkę i mieszamy ze śmietanką
Chlebek bananowy z kokosem
Cukier ubijamy z olejem na średnich obrotach przez 3 minuty. Dodajemy jajka i ubijamy, aż składniki połączą się. Następnie dodajemy banany ze śmietanką, cały czas miksując. Kiedy składniki stworzą jednolitą masę, wsypujemy suche składniki i jeszcze chwilę miksujemy.

Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch.
Chlebek bananowy z kokosem
Ciasto pieczemy przez 50 minut w temperaturze 155 stopni (termoobieg). Po upieczeniu studzimy w foremce. Chlebek bananowy z kokosem kroimy w grube kromeczki.

10 komentarzy

  1. wygląda apetycznie, chętnie skusiłabym się na kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. czy śmietankę kokosową można zastąpić zwykłą? ilu procentową?

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam tak kiedyś z przepisem na sernik dyniowy! Myślałam, że od dawna króluje na blogu, a okazało się, że akurat jego zapomniałam zamieścić. ;)
    Uwielbiam chlebek bananowy! Z kokosem jeszcze go nie próbowałam, ale to na pewno trzeba będzie zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kingo Łucjo, dzięki

    Magdaleno, zapraszam!:)

    Konczi i Szpileczko, dzięki!

    Anonimie, może być zwykły jogurt naturalny

    whiness, zawsze smaczne to nadrabianie zaległości:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda po prostu idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek zrobiony i przepyszny! :) :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimie, niezmiernie się cieszę!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!