Dyniowe batoniki owsiane

środa, 12 listopada 2014

Dyniowe batoniki owsiane

Dyniowe batoniki owsiane, czyli coś słodkiego, ale nie pod postacią ciastek, ciast i czekolady, trochę zdrowsze niż inne łakocie. To świetny sposób na zaspokojenie małego głodu i potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego. Przy okazji miałam okazje wykorzystać groszki o smaku pumpkin spice, które ze Stanów przywieźli mi niedawno rodzice. Jeśli chcecie, by batoniki były jeszcze bardziej zdrowe, czekoladę zastąpcie suszoną żurawiną lub rodzynkami. Sprawdź też przepisy na zdrowe batoniki z quinoa i zdrowe batoniki owsiane i równie zdrowe batoniki bananowe bez cukru.
 
Dyniowe batoniki owsiane

Dyniowe batoniki owsiane - składniki na foremkę o wymiarach 23x23cm

4 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki miodu
1 szklanka puree z dyni
1 łyżka przyprawy do dań z dyni
1/3 szklanki migdałów w słupkach
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/3 szklanki sezamu
1/3 szklanki groszków o smaku pumpkin spice (lub posiekanej mlecznej lub gorzkiej czekolady)

Płatki, migdały, słonecznik i sezam wsypujemy do miski. Dodajemy olej, miód i puree z dyni. Dokładnie mieszamy, by mokre składniki pokryły równomiernie suche składniki i by pozbyć się dużych grudek puree dyniowego. Dodajemy przyprawę do dań z dyni i groszki dyniowe. Jeszcze raz mieszamy całość.
Dyniowe batoniki owsiane
Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Szpatułką lub łyżką dokładnie dociskamy płatki, by masę jak najbardziej zbić i wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni, następnie wyjmujemy, raz jeszcze dociskamy - dzięki temu batoniki będą bardziej zbite i mniej będą się kruszyć, i pieczemy przez kolejne 30 minut.

Wystudzoną masę kroimy nożem z ząbkami na paski szerokości około 3-4 cm, a każdy pasek dzielimy na mniejsze kawałki około 5 cm. Batoniki owsiane można przechowywać w szczelnym pudełku przez około tydzień.

6 komentarzy

  1. O ja, wyglądają świetnie! Idealne na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie batoniki, a do tego jeszcze dyniowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. RedHead, dzięki!

    Konczi i Szpileczko, dziękuję!

    Magdaleno, ja też lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, jakie fajne batoniki! Az chce sie siegnac przez monitor po kawaleczek ;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!