Krokiety z kapustą i grzybami w orzechowej panierce

czwartek, 3 czerwca 2010

Krokiety z kapustą i grzybami w orzechowej panierce

Bardzo lubię krokiety z kapustą i grzybami, ale te kupne zazwyczaj są niesmaczne albo z powodu farszu, albo ciasta. Dlatego warto zrobić je samemu i wyjdą nam wtedy najlepsze krokiety. Ja dzis mam dla was zdrowe, razowe krokiety z maki razowej. Dodatkowo, by były to bardziej dietetyczne krokiety, zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku a do panierki dodałam trochę orzechów włoskich. Krokiety są bardzo sycące, najlepsze z barszczem czerwonym. Przepis zainspirowany programem Rewolucje na talerzu.
Składniki na 15 krokietów

Składniki na naleśniki:
4 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mleka
1 jajko
3 białka
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

Składniki na farsz:
1 kg kapusty kwaszonej
1 cebula
50 g suszonych grzybów
100 g pieczarek
1 szklanka bulionu warzywnego
sól, pieprz, majeranek do smaku

Dodatkowo:
garść orzechów włoskich
bułka tarta
2 żółtka roztrzepane z kilkoma łyżkami wody

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego mieszamy w dużej misce lub miksujemy mikserem. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolewamy odrobinę wody. Smażymy na patelni teflonowej (gdyby ciasto zbyt się przyklejało, można na patelnię wlać odrobinę oliwy).

Suszone grzyby zalewamy gorąca wodą, odstawiamy, by wchłonęły płyn i zmiękły, potem kroimy je na mniejsze kawałki. Kapustę siekamy, pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry i jeszcze na pół.
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, zdejmujemy z patelni, podsmażamy namoczone grzyby z pieczarkami. Dodajemy kapustę i cebulę, chwilę smażymy całość. Zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywka i dusimy całość około 15 minut. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia.
Na każdego naleśnika wykładamy porcję kapusty z grzybami. Dwa przeciwległe brzegi składamy do środka i ściśle zwijamy w krokieta. Postępujemy tak ze wszystkimi naleśnikami. Gotowe krokiety maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w panierce zrobionej z drobno posiekanych orzechów wymieszanych z bułką tartą.

Krokiety układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

20 komentarzy

  1. Korniku , powiadasz ,że pieczone są pyszne ?
    wiesz myślałam ,ze w temacie tych krokietów już nic mnie nie zdziwi :D
    zaraz sprawdzę czy mam kapustę jeszcze i jeśli mam dziś sobie ja ugotuję ,a jutro zrobię

    OdpowiedzUsuń
  2. O bardzo smakowicie wygladaja ! To wspaniale, ze zrobilas je z maki razowej, z orzechami i zapieklas. Idealne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Alu, pieczone wyszły bardziej chrupiące niż te smażone, no i trochę mniej tłuszczu. Orzeszki dają też ciekawy smak do panierki. Mam nadzieję, że Ci posmakują.

    Anulko, smakują też dobrze:) I są trochę zdrowsze.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. to coś, co mogłabym jeść i jeść bez końca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ta orzechowa panierka brzmi bardzo kusząco;) Zapewne smaczna i chrupiąca. Lubię eksperymentować z różnymi smakami. Zadziwiłaś mnie tym połączeniem;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł!

    Nie lubię krokietów tradycyjnych, właśnie ze względu na smażenie w panierce, na tłuszczu - a że te eliminują wszystkie krokietowe minusy, chętnie bym się skusiła. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Paulo, cieszę się:)

    Danusiu, częstuj się:)

    Filozofio smaku, panierka+pieczenie sprawia, że krokiety nie sa takie "gumowate" jak te tradycyjne.

    Oliwko, no to chyba przepis na krokiety idealne;)

    OdpowiedzUsuń
  8. panierka orzechowa brzmi intrygująco...:)

    OdpowiedzUsuń
  9. farsz zrobiłam już ,żeby jutro mieć mniej pracy
    pycha- mam nadzieje ,że mi w nocy farsz nie zniknie :DDDD
    jedyne co zrobiłam inaczej to obgotowałam kapustę i dopiero później ja dusiłam

    OdpowiedzUsuń
  10. Myniolinko, a jak smakuje!;)

    Aluś, ukryj gdzieś tę kapustę, bo ja się boję, że jutro nie będziesz miała czego włożyć do krokietów:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja ulubiona wersja krokietów. Nadzienie oczywiście :) A pieczone mnie BARDZO zaintrygowały :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Poleczko, z kapustą i grzybami to też moja ulubiona. I jedyna jaką jadam:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Hihi, a ja się głowiłam wczoraj, jak zwinąć to coś, żeby wyglądało na okrągłe :)

    Lubimy krokiety z każdym nadzieniem, w różnych smakach. I tylko moje nie wyglądają nigdy tak ładnie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Usagi, dla mnie zwijanie krokietów, to najlepsza część ich przygotowania:)
    Mam ochotę pooksperymentować ze farszem, bo jestem ciekawa innych, poza kapustą i grzybami (bo mięsa nie jem)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. http://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=31231&view=findpost&p=984762
    farsz schowałam :DDD
    ja naleśniki zrobiłam na samej wodzie , jajka dałam całe o starczyły mi 3 szklanki maki (ale ja strasznie cienkie smażę), jajka dałam 2 całe , reszta już wg przepisu

    OdpowiedzUsuń
  16. Alu, nie otwiera mi się ten link:(
    No, ale najważniejsze pytanie czy smakowało?

    OdpowiedzUsuń
  17. pyszne były , jak najbardziej pyszne , mlask

    OdpowiedzUsuń
  18. Alu, udało mi się okrężną drogą znaleźć Twoje zdjęcie na cincinie, a teraz jeszcze widzę na poczcie u siebie i myślę sobie, że dobrze, że mam jeszcze trzy zamrożone, bo mi ślinka pociekła;)
    Bardzo się cieszę, że smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo dobry pomysł z zapiekaniem tych krokietow

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!