Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm
Składniki na ciasto:
150 g masła
90 g drobnego cukru
szczypta soli
2 duże żółtka
250 g mąki pszennej
1 łyżka wody
Składniki na nadzienie:
400 g jabłek do szarlotki np. szarej renety
sok z 1/2 cytryny
75 g cukru
1 laska wanilii, przecięta wzdłuż
Dodatkowo:
2-3 jabłka pocięte w cienkie plastry
łyżka cukru
Zaczynamy od przygotowania ciasta-łączymy wszystkie składniki ręcznie lub mikserem, nie zagniatając zbyt długo. Jeśli będzie zbyt suche, można dodać jeszcze jedną łyżkę wody.
Ciastem wylepiamy okrągłą formę do tarty o średnicy 25 cm. Wstawiamy do lodówki.
Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie - jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę o szerokości około 5 mm. Wrzucamy je do garnka, wsypujemy cukier, sok z cytryny i ziarenka z laski wanilii i dodajemy do jabłek. Wlewamy 4 łyżki wody i dusimy na małym ogniu około 15 minut.
Ach, jak bardzo się cieszę, że Ci smakowała! Ja muszę ją chyba zrobić znowu. Miłego wieczoru :)
OdpowiedzUsuńnie dziwię się, że jest pyszna. wygląda na taką.. *.*
OdpowiedzUsuńLisko, była fantastyczna! Pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńCukrowa wróżko, dziękuję. Ps. strasznie podoba mi się Twój nick:)
Pozdrawiam!