Składniki na około 80 ciasteczek
500 g mąki pszennej
200 g cukru
około 160 ml oliwy extra virgin
około 160 ml białego wina (dałam półwytrawne)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
W misce mieszamy wszystkie składniki, by połączyły się w miękkie ciasto. Dzielimy ciasto na kulki wielkości orzecha włoskiego, rolujemy je w wałeczki i formujemy precelki.
Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 12-15 minut, wyjmujemy i obtaczamy w cukrze. Studzimy na kratce.
Niezla porcyjka te 80 ciasteczek :) Mysle jednak, ze szybko znikaja bo wygladaja bardzo apetycznie :))
OdpowiedzUsuńŁał! Ja takie chcę! Zrobić :)))
OdpowiedzUsuńwyglądają tak delikatnie...
OdpowiedzUsuńa nie czuć w nich mocno tego wina?
http://www.ciasteczkowepotwory.blox.pl
Ładnie wyszły :) Zapisałam sobie już przepis :)
OdpowiedzUsuńMajko, one są malusieńkie, wielkości łyżeczki od herbaty. Oczywiscie można zrobić większe, wyjdzie mniej. Choć muszę przyznać, że porcja 80 ciastek jest wystarczajaca, znikają w okamgnieniu:)
OdpowiedzUsuńMauro Ładosz, polecam!
Cukrowa wróżko, nie czuć alkoholu, mają taki lekko maślany, lekko migdałowy smak:)
A ja sobie tak właśnie popijam miętę z jabłkiem i myślę, że przydałoby się co nieco słodyczy. Oj... schrupałoby się takie ciasteczko, schrupało. Ale przede mną jeszcze sporo herbat, więc... ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Zay
są cudowne!
OdpowiedzUsuńJakie słodziaki! Chrup chrup :)
OdpowiedzUsuńNice Ones! And thanks for mentioning my blog :-)
OdpowiedzUsuńZaytoon, życzę zatem herbatki już z chrupiącym ciasteczkiem:)
OdpowiedzUsuńMagdo, Lisko, dziękuję:)
Broxholm Road, I really like your recipes:) Thanks!
http://digotuje.blogspot.com/2015/12/woskie-ciasteczka-z-biaym-winem.html
OdpowiedzUsuń