![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgyVNDcSjTZDxfZdBuS3ifnoDayoYMYpLF2FcIiOtKS9wMGcr0sbBJY0OUYBWpjyQDlrKcTNZS6RRbhMXRWFITOEPrh-U5j72B8dDTdhR9QbkKHOO3HeqpSDD9CV78PnAW1hug97Hio5JY/s320/indyjska_zupa_z_soczewicy2.jpg)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka świeżo startego imbiru
3 ziemniaki
2 marchewki
200 g czerwonej soczewicy z puszki lub suchej
1 litr bulionu warzywnego
garść pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka chilli
sól do smaku
oliwa
3 łyżki pestek z dyni
Cebulę, marchewkę, ziemniaki kroimy w małą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pomidorki kroimy w ćwiartki.
Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku, wrzucamy cebulę, czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy. Po około 1-2 minutach dodajemy marchew, ziemniaki i soczewicę i podsmażamy przez minutę, wlewamy bulion. Gotujemy na średnim gazie 30-40 minut, co jakiś czas mieszając.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg46YfE8oKb1pZ1F48jgfoKjQIHuL_NLyE7-UC55nWuNp1gB6XCuW8RvDyqB8exQiXZ6x0quSHaS8UI0HZ2OYWZ4ighDjLPU_wUuaGoMJRfshcsNW8IPtG0vtoVOuFFFSqhLgxbqkwmv6w/s320/indyjska_zupa_z_soczewicy.jpg)
Wyglada cudnie! Uwielbiam takie soczewicowe zupy :)
OdpowiedzUsuńA tak a propos soczewicy jeszcze, to tej czerwonej nie trzeba namaczac, nie musi tez byc z puszki, gdyz bardzo szybko sie gotuje - juz po 15 minutach jest na tyle miekka, ze sie rozpada. Dodaje ja zawsze sucha do zup i wszystko razem jest dobrze ugotowane :)
Pozdrawiam!
Dzięki Beatko i za soczewicowe know-how też!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie składników. Pyszne!
OdpowiedzUsuńo i ja też, Kasiu:)
OdpowiedzUsuńRewelacja!!!
OdpowiedzUsuńAnonimie, dziękuję, cieszę się, że smakowała:)
OdpowiedzUsuń