Chleb z suszonymi morelami

niedziela, 24 stycznia 2010

Chleb z suszonymi morelami

Miałam ochotę na śniadanie na słodko. Dawno nie piekłam słodkiego pieczywa, dlatego dziś na śniadanie mieliśmy, lekko słodki i pyszny za sprawą moreli chlebek. Przepis znalazłam na tym blogu.

Składniki na chleb z formy 22x9 cm

1/2 łyżki drożdży instant
łyżka miodu
215 g ciepłego mleka
120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju
180 g mąki pszennej
1/2 szklanki moreli pokrojonych w kostkę

Morele namaczamy w cieplej wodzie przez 15 minut, wodę odlewamy.

Mąki wsypujemy do dużej miski. Drożdże rozpuszczamy w połowie ilości mleka i miodzie, mieszamy, wlewamy do miski z mąkami. Wlewamy resztę mleka, olej, wsypujemy sól, mieszamy całość i wyrabiamy ciasto. Do gotowego ciasta dodajemy morele i wyrabiamy by rozprzestrzeniły się w cieście. Gotowe przekładamy do lekko wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości. Po godzinie odgazowujemy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy na kolejną godzinę.

Z gotowego ciasta formujemy bochenek (można też podzielić je na mniejsze bułeczki), przekładamy do lekko naoliwionej formy i odstawiamy na 20-25 minut. Smarujemy bochenek po wierzchu mlekiem.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut. Jeśli chleb mocno zacznie się rumienić, przykrywamy papierem do pieczenia.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!