![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgz_xDL8OmwJZu3O3YEk5WsGVkzCFN6LbREUclchmor-FiSU7ogx3brj7YSkeZnpykfT7_DpNMjiLCLXIYFeZgpdSKMiAATejWzqS5IAPMkzX0Ta9ccUbtwLekyKDz44ixu1NroVFiOs4I/s320/w%C5%82oskie_bu%C5%82eczki_z_bazyli%C4%852.jpg)
Biga:
2 g świeżych drożdży
2 g świeżych drożdży
200 g mąki pszennej t. 65o
100 g ciepłej wody
Ciasto właściwe:
Ciasto właściwe:
10 g świeżych drożdży
150 g wody
280-320 g mąki pszennej t.650 (ilość mąki zależy od ziemniaków)
140g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
10 g drobno posiekanej bazylii (dałam 3 łyżki stołowe)
6 połówek pomidorów suszonych (namoczonych we wrzątku i pociętych w cienkie paski)
6 połówek pomidorów suszonych (namoczonych we wrzątku i pociętych w cienkie paski)
Wieczorem, dzień przed wypiekiem przygotowujemy bigę - drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn i dokładnie łączymy, najlepiej za pomocą robota. Ciasto powinno być ścisłe. Przekładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy na blacie na 2 godziny, a następnie wstawiamy do lodówki na noc, max 20 godzin.
Rano bigę wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie na 2 godziny.
Przygotowujemy ciasto właściwe - drożdże rozpuszczamy w wodzie. Do miski wsypujemy 280 g mąki, dolewamy drożdże oraz podzieloną na małe kawałki bigę, całość zagniatamy ręcznie lub robotem przez 5 minut. Następnie dodajemy porcjami ziemniaki oraz oliwę, sól, bazylię i pomidory, wyrabiamy. Jeśli ciasto po wyrabianiu będzie zbyt luźne dodajemy mąkę. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 porcji. Formujemy bułeczki, układamy na blasze z papierem do pieczenia, przykrywamy i ponownie odstawiamy na godzinę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgfhhG5bQsfyoaEYcyOhyWhdiEeJRBWGFc01pycsVw47d8gNmTcW2v5_x3ff1FpL1eq9g3NTvU3JRPIGW_9hyphenhyphenbWB1zB92YB9kYvkESg7Ff0h25q1X1BvFpcizzj5rxleSlW58PnSxPW41Y/s320/w%C5%82oskie_bu%C5%82eczki_z_bazyli%C4%85.jpg)
ohoho bułeczki pierwsza klasa! na bank pyszne!
OdpowiedzUsuńpowiedz gdzie kupujesz suszone pomidory ale nie w oleju/oliwie?
Ago, te suszone pomidory mama kupiła będąc w Turcji, ale widziałam w Piotrze i Pawle bodajże na dziale ze zdrową żywnością. A bułki przecudowne, 3 pożarłam bez mrugnięcia okiem:)
OdpowiedzUsuńOrginalny przepis, nigdy nie probowalam jeszce buleczek z ziemniakami hmn ciekawe jak smakuja .. a przepis zanotuje!:)
OdpowiedzUsuńJejku, jakie piękne! Mają idealny kształt i cudowny kolor. Aż widzę jakie są chrupiące. I te pomidory...
OdpowiedzUsuńMargo99, bułeczki sa wilgotne, długo świeże dzięki ziemniakom. Mają pomidorowy posmak... eh co ja tu będę opowiadać, polecam:)
OdpowiedzUsuńDziwnograju, pycha!:D