Musiałam wypróbować nową patelenkę do pancakes'ów, dlatego też dziś placuszki. Jak można zauważyć po wrzucanych ostatnio przepisach, przepadam za gruszkami. Postanowiłam więc sprawdzić, jak nadadzą się do pancakes'ów. I przyznam, że w połączeniu z imbirem całkiem mi smakowały. Bazowałam na przepisie z Twoje&Moje, trochę go zmieniając.
Składniki na około 20 pancakes'ów
2 białka
1/4 łyżeczki soli
300 g mąki pszennej razowej
400 ml kefiru
2 1/2 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3 obrane ze skórki gruszki
łyżeczka startego świeżego imbiru
Białka wraz z solą ubijamy na pianę. Dosypujemy mąkę i dolewamy kefir. Wszysto dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Całośc mieszamy, ciasto powinno być gęste, ale jeśli będzie zbyt gęste, możemy dolać odrobinę mleka lub wody.
Gruszki kroimy w kostkę. 2 z nich miksujemy chwilę blenderem, by pokroić je w jeszcze mniejsze kawałeczki, by powstał niezbyt gładki mus. Dodajemy mus do ciasta i wrzucamy gruszkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy starty imbir i mieszamy całość.
Placuszki smażymy bez tłuszczu na małej patelence - gdy na wierzchniej stronie zaczną pojawiać się bąbelki, przewracamy na drugą. Podajemy z tym, na co mamy ochotę, u mnie były to prażone jabłka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
A za mną już od kilku dni chodzą takie placuszki i jakoś nie mogę się zebrać żeby je zrobić.
OdpowiedzUsuńNie jestem wielką fanką gruszek ale nie mogę powiedzieć żebym jej nie lubiła, tak więc może kiedyś uda się wypróbować ;))
To najgorsze chyba uczucie jeśli chodzi o jedzenie, gdy coś za nami chodzi, ale nie udaje nam się tego zjeść, bo np nie ma składnika lub coś innego pojawia sie w menu:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!