Ciekawy przykład chleba do zrobienia w 5 minut + pieczenie. I wcale nie musi rosnąć! Tak sobie myślę, że do smaku i konsystencji tego chlebka pasowałyby orzechy włoskie. Ale to może innym razem:) Przepis do Doroty.
Składniki na 1 bochenek
250 g mąki pszennej
250 g mąki pszennej razowej
100 g płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
25 g miękkiego masła
500 ml maślanki lub kefiru
Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy posiekane masło i dolewamy maślankę. Całość mieszamy, by składniki połączyły się. Przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i formujemy okrągły bochenek. Jeśli ciasto będzie lepiło się do rąk, można lekko posypać je mąką i wtedy formować. Chlebek głęboko nacinamy w kształt krzyża i lekko posypujemy po wierzchu mąką.
Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 30-35 minut. Będzie gotowy, gdy uderzony od spodu wyda głuchy dźwięk. Studzimy na kratce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
jaki fajny
OdpowiedzUsuńIleż to razy zastanawiałam się nad zrobieniem soda bread. Zawsze coś mnie powstrzymywało. Może teraz nadszedł ten czas.
OdpowiedzUsuńPowiedz, czy Twoj chlebek tez bylo czuc tak bardzo soda? Ja pieklam kiedys taki chleb (tylko, ze z innego przepisu) i byl prawie zupelnie nie do przelkniecia :))
OdpowiedzUsuńBardo ładny. Moje dzieciaki uwielbiają sodowy chlebek na niedzielne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńMargot, dzięki!
OdpowiedzUsuńLo, nic nie powinno Cię powstrzymywać bo robi się go szybko, łatwo i ze składników które w zasadzie są zawsze pod ręką;)
Majko, nie, aż tak bardzo nie czuć, ale faktycznie smak jest inny od typowych chlebów.
Nobleva, dziękuję:) nie wiem tylko czy moje dzieciaki uwielbiałyby taki chlebek, bo ich jeszcze nie mam, ale może kiedyś się o tym przekonam;) Pozdrawiam!
Od dłuższego czasu zamierzałam taki chlebek upiec. Chyba w końcu się skuszę, skoro taki łatwy do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńAgato, polecam!
OdpowiedzUsuń