![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhofoknKN8vAi7VGR1j5kQgOhF1U3ZQ9r8adEDQS-qhWybUw8sSHjxGZZsc0PEkgR2UackKa3WBHRAAodeBOJM-PmSz9Y6Pz_S7JMp-zVV0pVNaVDkEy1HNkQOb1zSVrnHWEZr9s1z7KsE/s320/czerwone_curry.jpg)
1/2 dużej cebuli pokrojonej w piórka
2 posiekane ząbki czosnku
1 marchewka pokrojona w plastry
1/2 niedużego kalafiora podzielonego na różyczki
1 1/2 szklanki ciecierzycy gotowanej lub z puszki
puszka kukurydzy w kolbach
2 łyżki czerwonej pasty curry
puszka mleka kokosowego
nać kolendry lub mielona kolendra
oliwa-około 4 łyżek
sól i pieprz
pół łyżeczki przyprawy curry
Marchew i kalafiora gotujemy w wodzie, aż będą dosyć miękkie. Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku, szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy marchew i kalafiora. Chwilę smażymy, by warzywa jeszcze zmiękły. Dodajemy pastę curry, dobrze mieszamy. Można dolać trochę wody-około 3 łyżek. Dodajemy mleko kokosowe, gotujemy całość. Następnie dodajemy ciecierzycę i kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą curry, gotujemy, by sos zgęstniał.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQXKaZhvJm7RaFzJKGqanvHjgDT8Dv6s2RSZ-s_lbvlJDgEBmZH5F9nihPp8WtzX69xi8xOPmQBc96B0NPVgUy9H83s13QA1BNYmgjw4xYfBabllEq1VMsDRcXoTZM8jRk6V8aMe13qw4/s320/czerwone_curry2.jpg)
Curry podajemy z białym ryżem.
O :D Jak słoneczne. Aż razi w oczy. Uwielbiam curry - to takie danie, które jest zawsze dobre i do jego wykonania można wykorzystać wszystko co zostało w lodówce.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
Dziękuję Ci,Dziwnograju. Curry jest dobre na wszystko:)
OdpowiedzUsuń