Czerwone curry z warzywami

środa, 25 listopada 2009

Czerwone curry z warzywami

Przepis ten znalazłam jakiś czas temu w Wysokich Obcasach. Pomyślałam, "kupić pastę curry i robię!". Co się okazało, pastę miałam w lodówce, choć i tak minęło trochę czasu, zanim danie zrobiłam. Sycący obiad, idealny na dni takie, jak ten. Przepis zmodyfikowałam odrobinę, zamiast szpinaku dałam mini kukurydzę w kolbach

Składniki na 4 porcje

1/2 dużej cebuli pokrojonej w piórka
2 posiekane ząbki czosnku
1 marchewka pokrojona w plastry
1/2 niedużego kalafiora podzielonego na różyczki
1 1/2 szklanki ciecierzycy gotowanej lub z puszki
puszka kukurydzy w kolbach
2 łyżki czerwonej pasty curry
puszka mleka kokosowego
nać kolendry lub mielona kolendra
oliwa-około 4 łyżek
sól i pieprz
pół łyżeczki przyprawy curry

Marchew i kalafiora gotujemy w wodzie, aż będą dosyć miękkie. Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku, szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy marchew i kalafiora. Chwilę smażymy, by warzywa jeszcze zmiękły. Dodajemy pastę curry, dobrze mieszamy. Można dolać trochę wody-około 3 łyżek. Dodajemy mleko kokosowe, gotujemy całość. Następnie dodajemy ciecierzycę i kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą curry, gotujemy, by sos zgęstniał.

Gotowe danie posypujemy posiekaną kolendrą, jeśli jej nie mamy ewentualnie dosypujemy pół łyżeczki kolendry w proszku.
Curry podajemy z białym ryżem.

2 komentarze

  1. O :D Jak słoneczne. Aż razi w oczy. Uwielbiam curry - to takie danie, które jest zawsze dobre i do jego wykonania można wykorzystać wszystko co zostało w lodówce.
    Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Ci,Dziwnograju. Curry jest dobre na wszystko:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!