Składniki na 4 porcje
Składniki na knedle:
Składniki na knedle:
800 g suchego twarogu
80 g masła
3 jajka roztopionego
100 g kaszy manny
30 g mąki pszennej (lub więcej)
szczypta soli
80 g masła
3 jajka roztopionego
100 g kaszy manny
30 g mąki pszennej (lub więcej)
szczypta soli
Dodatkowo:
200 g śmietany 18%
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka świeżo startego imbiru
cynamon
Twaróg ucieramy z jajkami, by składniki wymieszały się. Dodajemy masło, jajka, kaszę, mąkę oraz sól i ręką wyrabiamy całość na gładka masę. Jeśli będzie mało zwarta i lepka, dodajemy mąkę.
Twaróg ucieramy z jajkami, by składniki wymieszały się. Dodajemy masło, jajka, kaszę, mąkę oraz sól i ręką wyrabiamy całość na gładka masę. Jeśli będzie mało zwarta i lepka, dodajemy mąkę.
Formujemy knedle wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy porcjami na osolony wrzątek. Lekko podważamy łyżką, by knedle nie przykleiły się do dna garnka. Gdy knedle wypłyną, gotujemy jeszcze 3-5 minut.
W małym garnku podgotowujemy śmietanę z cukrem, sokiem z cytryny i imbirem. Gotową masę wykładamy na knedle i posypujemy cynamonem.
smakowite
OdpowiedzUsuńja sie tez szykuje na te knedelki od Edysi,tam mnie urzekly,a u Ciebie poprawily...:) :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Cudnie wygladaja:) chetnie bym zjadla taka porcje knedelkow :)
OdpowiedzUsuńMargo, proszę Cię bardzo;)
OdpowiedzUsuńMargot, dzięki!
Gosiu, bardzo mi miło, pozrdawiam:)