
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
150 g masła
łyżka cukru
szczypta soli
1/4-1/2 szklanki wody
Składniki na nadzienie:
3 średniej wielkości kwaskowe jabłka
sok i skórka z połowy cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki migdałów w słupkach uprażonych
Składniki na kruszonkę:
70 g mąki
50 g masła
1/3 szklanki cukru brązowego
1/4 łyżeczki cynamonu
Sypkie składniki na ciasto mieszamy i dodajemy pokrojone masło, wyrabiamy ciasto. Wodę dolewamy stopniowo, w zależności od tego, jak ciasto będzie się wyrabiało.Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
W międzyczasie jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miski, dodajemy sok i skórkę z cytryny, cynamon i migdały. Całość mieszamy.
Gotowe ciasto wałkujemy (lekko podsypując blat mąką) na duże koło o średnicy około 28 cm. Układamy jabłka(tak, by stały prawie pionowo), pozostawiając 2-3 cm wolnego od brzegu. Na wierzch wysypujemy kruszonkę przygotowaną z powyższych składników. Wolny brzeg ciasta "kładziemy" na jabłka i robimy z niego 4 zakładki.

O jaka ładna ;) Najlepsza by była w austriackim z tylu - z sosem waniliowym. Osobiście uwielbiam większość jabłkowych słodkości. Dla mnie połączenie deser i jabłko jest idealne.
OdpowiedzUsuńDziwnograju, ja myślałam o lodach, choć sosem waniliowym też bym nie pogardziła:) Oj tak, jabłkowe słodkości to coś, co i ja lubię bardzo.
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru!
Pięknie Ci wyszła, uwielbiam ten kształt ciasta. Ostatnio upiekłam galette z żurawinami. A na tę Twoją to mam wielką ochotęm Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńLo, podziwiałam Twoje ciasto poszukując przepisu na swoje. Wyglada niesamowicie i ten kolor! Piękne:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!