Amaretti z wodą z kwiatów pomarańczy

środa, 20 grudnia 2017

Amaretti z wodą z kwiatów pomarańczy

Jeśli nie lubicie pierniczków, a jednocześnie Święta pachną dla Was migdałami i skórkami cytrusów, amaretti z wodą z kwiatów pomarańczy przypadną Wam do gustu. Są doskonałe i to kolejny już przepis z książki Słodko Yotama Ottolenghiego, który miałam okazję wypróbować. Ciasteczka mają przyjemną strukturę - ciągnące w środku i nieco kruche, z chrupiącymi migdałami z zewnątrz. Są aromatyczne - dzięki uprażonym płatkom migdałowym, skórkom z cytrusów i subtelnemu aromatowi wody z kwiatów pomarańczy. Sprawdzą się nie tylko jako słodki wypiek na świąteczne podjadanie, ale i własnoręcznie przygotowany prezent dla kogoś bliskiego. 

Amaretti z wodą z kwiatów pomarańczy - składniki na około 20 ciastek

200 g mielonych migdałów
110 g drobnego cukru
skórka starta z 1 cytryny
skórka starta z 1 pomarańczy
szczypta soli
60 g białka
25 g płynnego miodu
1/8 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1/4 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
100 g migdałów w płatkach
25 g cukru pudru

Mielone migdały, cukier, skórki z cytrusów i sól mieszamy w misce.

Białko ubijamy na średnich obrotach robota.
W rondelku podgrzewamy miód, gdy prawie zawrze, zwiększamy obroty robota. Miód gotujemy 30 sekund, jednocześnie ubijając pianę z białek. Miód zdejmujemy z ognia i równym strumieniem wlewamy do ubijanych białek. Pianę ubijamy na wysokich obrotach, aż stanie się sztywna i błyszcząca.

Do ubitej piany dodajemy migdały wymieszane z cukrem i skórkami, ekstrakt migdałowy i wodę z kwiatów pomarańczy i ubijamy płaskim mieszadłem do połączenia składników. Miskę z ciastem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę, by stężało.

Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Na blacie rozsypujemy płatki migdałów, lekko łamiąc je w dłoniach i mieszamy je z cukrem pudrem. Każdą porcję ciasta formujemy w wałek, tak, by pokrył się płatkami migdałowymi.
Każdy wałek układamy na blaszce do pieczenia i chłodzimy ciasto przez 2 godziny w chłodnym miejscu lub lodówce.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Każdy wałek ciasta kroimy na kawałki długości około 6 cm i układamy na blaszce w odstępach. Pieczemy 13-15 minut, obracając blachę w połowie pieczenia. Gotowe zostawiamy na blaszce do wystudzenia.

11 komentarzy

Skrobniesz coś? Dziękuję!