Ciasto cytrynowe z makiem

piątek, 26 stycznia 2018

Ciasto cytrynowe z makiem

Muszę przyznać, że to ciasto cytrynowe to jeden z lepszych wypieków, jakie ostatnimi czasy zdarzyło mi się jeść, a z pewnością jest to najlepsze ciasto cytrynowe, jakie kiedykolwiek upiekłam. W tym przepisie idealnie połączone i zbilansowane zostały słodycz ciasta i cytrynowa kwasowość. A do tego przyjemnie strzelające pod zębami ziarenka maku, które dodają też ciastu uroku. Smakowita jest też cytrynowa glazura, która oblepia usta w podczas jedzenia - kolejny element, który sprawia, ze ciasto jest znakomite. Ciasto cytrynowe długo pozostaje świeże, co jest jego niewątpliwą zaletą (prawda jest taka, że tego typu ciasta smakują najlepiej, gdy są wilgotne).
To kolejny przepis z książki Słodko Ottolenghiego i muszę przyznać, że kolejny słodki strzał w dziesiątkę!
Ciasto cytrynowe z makiem

Ciasto cytrynowe z makiem - składniki na keksówkę 24x9 cm

3 duże jajka
215 g cukru
120 g śmietany kremówki
75 g masła
10 g maku
skórka starta z 3 cytryn
170 g mąki pszennej
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
100 g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni (termoobieg). Keksówkę smarujemy masłem.

Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy mak i skórkę startą z cytryny, odstawiamy do wystudzenia. 
Ciasto cytrynowe z makiem
Do misy miksera wbijamy jajka i dodajemy cukier. Końcówką z rózgą miksujemy na średnich obrotach około 2 minuty do uzyskania jasnej, pienistej masy. Dodajemy śmietankę i miksujemy kolejne 2 minuty.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą do masy jajecznej. Mieszamy szpatułką, do połączenia składników. Na koniec wlewamy masło z dodatkami i ponownie mieszamy szpatułką.

Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy do suchego patyczka przez około 50 minut.
Ciasto cytrynowe z makiem
Kiedy ciasto piecze się, przygotowujemy glazurę - mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy glazurą po wierzchu (ja delikatnie patyczkiem do szaszłyków ponakłuwałam ciasto, by część glazury wniknęła do środka). Odstawiamy do wystudzenia.

21 komentarzy

  1. Piękne , śliczne , optymistyczne jak w sam raz na taką pogodę
    Lubie takie ciasta , ja piekę pieguska wegańskiego ,ale zawsze można mnie namówić na cytrynowe ciasto :D Ja z frakcji co ciasta czekoladowe podziwiają najchętniej tylko na zdjęciach do jedzenia lepsze te cytrynowe czy inne owocowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cytrynowy piegusek ;) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda. Ciekawe połączenie cytrynowego smaku z makiem. Muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. z tą nutką cytryny musi fajnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie robiłam nic z makiem. Ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wydaje się takie proste i chyba szkoda nie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne, aż się zrobiłam głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniami :) Dzisiaj zrobię takie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czas się powoli brać za pieczenie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Może dziś się za to zabiorę ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam :) jak smakuje jak babka cytrynowa to mega pomysl ! xd

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!