A jeśli chodzi o sam tort, to krem kajmakowy i gruszki to świetnie połączenie. Kluczem do sukcesu jest też dobre nasączenie blatów biszkoptowych, najlepiej przygotować poncz z dodatkiem alkoholu, dzięki temu tort zyskuje na lekkości, a smaki są też bardziej podbite.
Tort kajmakowy z gruszkami - składniki na tort o średnicy 18 cm
Składniki na biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na krem kajmakowy:
5 gruszek
80 g cukru
60 g masła
sok z 1/2 cytryny
200 g kajmaku z puszki
250 g mascarpone
125 ml śmietany kremówki
Składniki na krem z mascarpone:
40 ml kremówki
150 g mascarpone
70 g białej czekolady
Poncz:
2/3 szklanki zaparzonej mocnej herbaty
4 łyżki whisky
Kwiaty z kremu maślanego:
125 g masła
250 g cukru pudru
barwniki cukiernicze
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i na wysokich obrotach miksera ubijamy je na lekką pianę. Cały czas miksując, wsypujemy stopniowo cukier - piana powinna być sztywna, biała i nie spływać z mieszadła. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, jedno po drugim.
Do piany dodajemy przesiane mąki i szpatułką delikatnie, by nie zniszczyć struktury, mieszamy, by powstała jednolita masa bez grudek z mąki.
Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 18 cm i pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjmujemy z piekarnika i stawiamy na podłodze do wystudzenia.
Gruszki obieramy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i smażymy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy gruszki i smażymy kilka minut, aż owoce będą miękkie, ale nie rozpadające się. Dodajemy sok z cytryny, delikatnie mieszamy i odcedzamy gruszki na sicie, odstawiamy, by wystygły
Przygotowanie kremu kajmakowego - wszystkie kajmak, mascarpone i kremówka muszą być dobrze schłodzone - najlepiej włożyć ja do lodówki na 8-10 godzin przed przystąpieniem do przygotowania kremu. Wszystkie 3 składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy kilka minut na wysokich obrotach, aż powstanie gęsty krem - im dłużej będziemy ubijać, tym gęstszy on będzie, ale uważajmy, by krem się nie zważył. Krem powinien być zwarty i puszysty i nie spływać z łyżki. Dodajemy do niego gruszki, mieszamy delikatnie, a zanim go wykorzystamy, trzymajmy krem w lodówce.
Wystudzony biszkopt dzielimy na 4 placki. Pierwszy blat nasączamy ponczem - wymieszaną herbatą z whisky, i przekładamy kremem kajmakowym z gruszkami, przykrywamy kolejnym krążkiem ciasta, nasączamy i powtarzamy - na wierzchu powinniśmy mieć ostatni krążek ciasta, który nasączamy. Tort chowamy do lodówki.
Przygotowujemy krem z mascarpone na wierzch ciasta - czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Śmietankę ubijamy na sztywno i cały czas miksując dodajemy mascarpone i wlewamy cienką strużką czekoladę. Miksujemy do połączenia składników.
Boki tortu i jego wierzch dekorujemy kremem, zostawiamy odrobinę kremu i szprycą wyciskamy na wierzchu tortu okrąg - mniej więcej 3 cm od brzegu - na nim będziemy mocować kwiaty. Tort kajmakowy chłodzimy w lodówce.
Kwiaty z kremu maślanego najlepiej przygotować dzień przed składaniem tortu, ponieważ muszą one stwardnieć w lodówce przez kilka godzin.
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem aż powstanie gęsty krem. Dzielimy go na porcje, do których dodajemy barwnik spożywczy. Kolorowy krem przekładamy do szpryc z końcówkami do robienia kwiatów i wyciskamy kwiaty. Gotowe wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by krem zastygł.
Kwiaty układamy na wierzchu tortu, zaczynając od obłożenia okręgu z kremu z mascarpone, resztę kwiatów dokładamy, zapełniając miejsce. Dziury między kwiatami wypełniamy "trawką" z kremu maślanego. Tort przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Królewski i przepiękny ! Nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że te kwiaty robią wrażenie ..... cudowny tort, z przyjemnością sięgam po kawalek:)
OdpowiedzUsuń