Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce

środa, 25 maja 2016

Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce

Jajko w koszulce to ostatnio mój comfort food. A że mamy właśnie sezon na szparagi, a te jak wiadomo lubią się z płynnym żółtkiem, to sobie zrobiłam właśnie makaron ze szparagami, ukoronowany jajkiem w koszulce. Obiad szybki, prosty i jakże znakomity. W końcu wiadomo, że najprostsze rozwiązanie są najlepsze. Na tyle dobre, by serwować je sobie co drugi dzień. Szparagi wkrótce znikną, trzeba najeść się na zapas!
Makaron ze szparagami z kremowym jajkiem

Makaron ze szparagami składniki na 2 porcje


pół pęczka zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
50 g suszonych pomidorów
2 porcje makaronu spaghetti
Parmezan
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
2 jajka

Makaron gotujemy al dente w dużym garnku osolonej wody.

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Odkrawamy główki, resztę łodygi kroimy na 2-3 cm kawałki.
Makaron ze szparagami,  jajko w koszulce i suszone pomidory
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek pokrojony w cienkie plastry, aż się zezłoci. Dodajemy kawałki szparagów (bez łodyżek) i smażymy około 3 minut. Do warzyw dodajemy też pokrojone w paseczki suszone pomidory i smażymy jeszcze minutę.

Makaron odcedzamy, zachowując 1/3 szklanki wody z gotowania. Spaghetti przekładamy na patelnię, stopniowo wlewamy wodę w razie potrzeby. Chwilę smażymy, by składniki połączyły się. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy odrobinę oliwy.
Makaron ze szparagami z suszonymi pomidorami i jajkiem
W rondelku gotujemy wodę. Przygotowujemy 2 kawałki folii spożywczej, które delikatnie smarujemy oliwą. Każdym kawałkiem folii wykładamy miseczkę i wbijamy jajka. Folię zawijamy, spinamy np spinaczem lub związujemy, by powstało coś na kształt woreczka z jajkiem w środku. Takie pakieciki wkładamy do gotującej się wody i gotujemy, aż jajko się zetnie, pozostawiając żółtko płynne - około 3 minut. Oczywiście jajko w koszulce można przygotować też klasycznie, gotując je we wrzątku z odrobiną octu.

Makaron ze szparagami przekładamy do talerzy, posypujemy wiórkami z Parmezanu. Delikatnie wyjmujemy jajko z folii, układamy na makaronie.

1 komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!