Chleb pasterski

środa, 13 lutego 2013

Chleb pasterski

Dziś zapraszam Was na chleb pasterski, czyli jasny chleb z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem. Taki chleb, upieczony w garnku żeliwnym marzył mi się od dawna. I wyszedł dokładnie taki, jak miał być. Choć staram się nie jeść jasnego pieczywa, nie mogłam mu się oprzeć, szczególnie kiedy był świeżutki, jeszcze delikatnie ciepły. Chleb długo zachowuje świeżość i z każdą kromką smakuje coraz lepiej. Przepis z tego bloga, ze zmianami.
Składniki na 1 duży bochenek

Składniki na sponge:
5 g świeżych drożdży
230 ml ciepłej wody
130 g mąki pszennej chlebowej
10 g cukru

Składniki na ciasto właściwe:
5 g drożdży
100 ml wody
3 łyżki oliwy
330 g mąki pszennej chlebowej
1.5 łyżeczki soli

Wszystkie składniki sponge miksujemy, by powstała jednolita masa. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5-2 godziny, by masa urosła i pojawiły się w niej bąbelki powietrza.
Po tym czasie przygotowujemy ciasto właściwe - robimy zaczyn z drożdży, łyżki mąki i łyżki wody. Mieszamy te 2 składniki i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn urośnie, dodajemy go do miski ze sponge. Wsypujemy resztę mąki, dolewamy wodę i oliwę. Zaczynamy wyrabiać ciasto na niskich obrotach.
Kiedy ciasto zacznie się formować wsypujemy sól, zwiększamy obroty na średnie i miksujemy 5 minut. Ciasto powinno być gładkie, delikatnie lepkie, ale odchodzić od ścianek miski. Przekładamy je do nasmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1.5 godziny, do podwojenia objętości, w połowie czasu składając ciasto.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany odrobiną mąki. Ciasto rozpłaszczamy i formujemy okrągły bochenek. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia około 40 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wstawiając do niego żeliwny garnek, aby rozgrzewał się wraz z piekarnikiem. Kiedy osiągniemy żądaną temperaturę, zdejmujemy pokrywkę, przekładamy chleb do garnka, nacinamy żyletką wierzch chleba na krzyż i przykrywamy pokrywką.
Chleb pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy kolejnych 10 minut, by zarumienić wierzch chleba. Wyjmujemy z garnka i studzimy.

19 komentarzy

  1. Wyszedł dużo ładniejszy niż na blogu, z którego wzięłaś przepis! Do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym miec tyle serca do pieczywa co Ty masz. Ja jakoś nie mogę się przemóc do pieczenia chleba, chociaz z zazdrością patrzę jakie piękne bochenki wychodzą z rąk innych.
    Chleb jak malowany, cudowny.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale piękny chlebek:) zrobię na 100% !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bee, dziękuję pięknie i czekam na Twoje wrażenia smakowe:)

    moniczko, a jaki smaczny:)

    kasiu, bardzo dziękuję za te słowa. A do pieczenia chleba trzeba chyba dorosnąć, nabrać odwagi i mieć cierpliwość.

    Wiewióro, bardzo się cieszę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękny ten chleb, i taki cudnie podziurawiony:) napatrzeć się nie mogę:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Boski, piękny puchaty bochen :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prawdziwy bochen, prezentuje się wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  8. Asiu, bardzo mi miło:)

    Majanko, jest przepyszny

    Jolu, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. piękny chleb i piękna decha!Dzięki za zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wykrywaczy, i piękne dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bochen wspaniały:-), uwielbiam takie chleby choć też staram się jeść mniej białego pieczywa:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Olimpio, ja też białego mało jem, ale uwierz, obok tego bochenka obojętnie przejść się nie da:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chleb prezentuje się wspaniale. Nie posiadam jednak garnka żeliwnego - czy zatem nic nie straci, gdy upiekę go w zwykłej formie?

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimie, chleb jest na tyle zwarty, że nie trzeba foremki, można piec bez po prostu na blasze (najlepiej włożyć ją do piekarnika do góry dnem i tak rozgrzewać). Garnek daje chrupiącą skórkę, ale bez niego też będzie ok.

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudny chleb. Na pewno spróbuję go upiec. Na razie piekę tylko żytnie na zakwasie. Czy można upiec ten chleb w naczyniu żaroodpornym z przykryciem , żeby miał chrupiącą skórkę, jak na zdjęciach?

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimie, dziękuję! W naczyniu żaroodpornym nie próbowałam, więc nie mogę się wypowiedzieć.

    OdpowiedzUsuń
  17. mam pytanie jakiej mąki użyłaś do tego chleba??

    OdpowiedzUsuń
  18. Najlepsza będzie pszenna chlebowa

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!