Chlebek dyniowy z kokosem i czekoladą

piątek, 2 listopada 2012

Chlebek dyniowy z kokosem i czekoladą

Niestety, ale w tym roku nie wyrobiłam się na Festiwal dyni organizowany przez Beę. Chociaż ciasto upiekłam w ostatni dzień trwania akcji, wpis publikuję z delikatnym poślizgiem. Pocieszam jednak się kolejnymi kawałkami dyniowego chlebka, który smakuje wyśmienicie. Idealnie wilgotny, słodki w punkt, miękki i pachnący. Świetny na leniwe wieczory czy szybkie śniadania.
Składniki

150 g masła
300 g puree z dyni
150 g cukru
2 jajka
220 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
45 g wiórków kokosowych
45 g gorzkiej czekolady

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Keksówkę o wymiarach 23x9 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Miękkie masło ubijamy z cukrem, aż składniki się połączą. Dodajemy puree z dyni, cały czas miksując. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim i miksujemy, by powstała jednolita masa.

W misce mieszamy suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wiórki kokosowe. Dodajemy do masy maślano-jajecznej i miksujemy, aby składniki się połączyły. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy, by równomiernie rozprzestrzeniła się w po cieście.
Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka.

12 komentarzy

  1. To ja poprosze kawaleczek :) Wyglada przepysznie Korniczku :))

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe! na pewno bardzo wilgotne i pachnące ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majeczko, dostaniesz, nawet dwa:)
    dziękuję!

    Wiewióro, tak tak, jest super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamo, z czekoladą! Musi być wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
  5. Korniku! Chlebek pierwszorzędny! Zapisuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda to ciasto!
    Został dla mnie kawałeczek?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ewo, u mnie w domu było raczej "o mamo, a musiałaś dawać tę czekoladę do środka?!";)

    Maniu, a jaki dobry:)

    Madleine, dziękuję:)

    Aniu, bardzo mi miło, Kochana! Ściski!

    Majanko, dla Ciebie zawsze:) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. chlebki dyniowe sa super! u nas akurat z kleksami nutelli, byl zdecydowanie faworytem tej jesieni! choc moze nie, jest jeszcze jeden dyniowy wypiek, ktory mam nadzieje, wkrotce opisze!... pozdrawiam Cie Korniczku :-)) apropos listy ulubionych blogow i pieknych zdjec! ja wlasnie ze wzgledu na proste, ale piekne! zdjecia wracam do... Ciebie! mam nadzieje, ze zle tego nie odbierzesz, ale ja po prostu kocham to, co proste, nieskomplikowane ;-))

    OdpowiedzUsuń
  9. Sylwia, mnie ten chlebek urzekł i też miałam w planach z nutellą, ale oczywiście wyszła;) bardzo dziękuję też za miłe słowa, bardzo mnie cieszy, że moje zdjęcia Ci odpowiadają:) Pozdrowienia!

    Zuza, a jaki smaczny:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!