Chlebki pita

sobota, 3 grudnia 2016

Chlebki pita

Przepisy na chlebki pita na blogu są już dwa - razowa pita i klasyczne chlebki - jednak ten wybija się na tle pozostałych. Czym? Brakiem kieszonki. Chlebki z tego przepisu nie są "napompowane", jak dwa inne, bardziej przypominają chlebki naan, ale właśnie takich potrzebowałam do dania, który na blogu pojawi się niebawem.
Zaletą tego przepisu jest też to, że te chlebki pita nie są pieczone w piekarniku, ale smażone na suchej patelni. Są miękkie, puszyste, ale idealne jeszcze ciepłe! Cieple chlebki można złożyć na pół a do środka włożyć ulubioną sałatkę, hummus, warzywne kotleciki czy pasty.
Chlebki pita

Chlebki pita - składniki na 6 chlebków

50 g mleka
70 g wody
185 g mąki pszennej
1 łyżeczki drożdży instant
duża szczypta soli
łyżeczka oliwy z oliwek

Mleko i wodę podgrzewamy, by były letnie.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, wlewamy mleko z wodą oraz oliwę i miksujemy całość końcówką z hakiem, aby powstało jednolite ciasto. Wsypujemy sól do ciasta i wyrabiamy jeszcze 2 minuty.

Miękkie, elastyczne ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na godzinę, by ciasto podwoiło objętość.
Chlebki pita
Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 porcji, które formujemy w kulki, Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na kwadrans.

Każdą z kulek wałkujemy na cienki - około 2 mm grubości placek. Rozgrzewamy patelnię - u mnie teflonowa do naleśników i smażymy chlebki pita na średnim ogniu po około 2 minuty z każdej strony. Po przekręceniu placka na drugą stronę mogą pojawić się na spodniej stronie pęcherzyki powietrza, wtedy lepiej delikatnie przebić je nożem, by placki były płaskie i ładne. Kiedy chlebek zezłoci się z jednej strony, przewracamy go na drugą i smażymy kolejne 2 minuty.

Chlebki pita najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Brak komentarzy

Publikowanie komentarza

Skrobniesz coś? Dziękuję!