Pierniczki alpejskie - składniki na około 40 pierniczków
250 g mąki pszennej100 g miodu
50 g masła
50 g cukru
50 g jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
2 jajka
1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
powidła śliwkowe
Dodatkowo:
200 g czekolady deserowej
łyżka masła
Masło, miód i cukier umieszczamy w garnuszku i na małym ogniu gotujemy, aż masło się roztopi. Dodajemy przyprawę do piernika, odstawiamy do wystudzenia.
Sodę łączymy z jogurtem, odstawiamy, by zaczęła pracować i lekko spieniła jogurt.
Białka ze szczyptą cukru ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka jedno po drugim, a kiedy składniki połączą się, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Cienką strużką, cały czas ubijając, wlewamy masę maślano-miodową i dodajemy śmietanę. Powinniśmy otrzymać gęste,ciasto, które przez kilka godzin - najlepiej przez całą noc, schłodzić w lodówce.
Po nocy w lodówce ciasto przekładamy na blat oprószony mąką, chwilę wyrabiamy i wałkujemy na placek grubości 3 mm. Wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na połowie ciastek, na ich środku wykładamy po 1-2 łyżeczki powideł i przykrywamy drugim ciastkiem. Dociskamy najpierw wokół miejsca z powidłami, a potem już delikatnie zlepiamy dwie części między sobą. Tak postępujemy z resztą ciasta. Pierniczki alpejskie pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe studzimy na kratce.
Wystudzone ciastka zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie wymieszanej z masłem. Przekładamy na kratkę, by polewa zastygła.
Pierniczki można jeść od razu lub zamknąć w metalowym pudełku i tam je przechowywać.
Przepis na pierniczki alpejskie bierze udział w 10 Festiwalu Pierniczków
Uwielbiam pierniczki i nigdy nie mam ich dosc :)
OdpowiedzUsuńSpokojnych, pelnych milosci i rodzinnego ciepla Swiat!
Cudowne są ! Dziękuję Ci za udział w Festiwalu Pierniczków :)
OdpowiedzUsuń