Kolejną zaletą tego chleba razowego na zakwasie jest to, że długo pozostaje on świeży. To właśnie temu bochenkowi mogłabym przyznać tytuł najdłużej świeżego chleba, jaki dotychczas upiekłam. To sprawia, ze chlebek możecie upiec dzień przed Świętami, schować do bawełnianego woreczka, a on następnego dnia będzie ciągle pyszny.
Ziarna, które są jednym z głównych składników tego wypieku, sprawiają, że jest to bochenek wysokiej jakości. Co więcej, możecie sypnąć, co Wam się tylko podoba - wszystkie pestki, ziarna i orzechy mile widziane. Spersonalizujcie więc bochenek i na Święta cieszcie się pysznym, domowym chlebem. Oryginalny przepis tu.
Chleb razowy na zakwasie z ziarnami - składniki na foremkę o wymiarach 27x10cm
230 g ulubionych ziaren i pestek (u mnie pestki dyni, sezam, siemię lniane, mak, chia, kasza gryczana niepalona)380 g mąki pszennej razowej
125 g mąki pszennej jasnej
485 g wody
12 g soli
200 g aktywnego zakwasu żytniego
50 g oliwy z oliwek
Pestki i ziarna wsypujemy na patelnię i prażymy, aż delikatnie zaczną pachnieć. Odstawiamy do wystudzenia.
Mąki wsypujemy do misy miksera, dolewamy 435 g wody i chwilę wyrabiamy, by mąka wchłonęła płyn. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do autolizy.
Do miski dodajemy zaczyn, sól, oliwę i resztę wody i zaczynamy miksować ciasto. Kiedy składniki połączą się i powstanie jednolite ciasto, wsypujemy ziarna i wyrabiamy jeszcze około 4 minuty, zwiększając moc. Ciasto powinno być miękkie, jednolite, delikatnie lepkie. Przekładamy je do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Ciasto składamy 4 razy w trzydziestominutowych odstępach, po drugim złożeniu, wstawiając chleb do lodówki i wyjmując go z niej do następnych 2 składań.
Po 4 składaniu ciasto zostawiamy w lodówce, przykrywając miskę folią spożywczą, na 8-16 godzin.
Następnie ciasto wyjmujemy na kuchenny blat, odgazowujemy, uderzając w nie pięścią, formujemy w kule i zostawiamy pod przykryciem na godzinę, by osiągnęło temperaturę pokojową.
Ciasto formujemy w podłużny bochenek i przekładamy do keksówki wysmarowanej delikatnie olejem. Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-4.5 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, na jego dno wstawiamy żaroodporne naczynie z wodą. Chleb nacinamy z wierzchu i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut z para, następnie wyjmujemy miseczkę z wodą i dopiekamy przez kolejne 20 minut. Chleb postukany od spodu powinien wydać pusty dźwięk - wtedy jest upieczony. Chleb razowy na zakwasie z ziarnami studzimy na kratce, najlepiej kroić go dopiero po kilku godzinach.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!