Sernik miodowy z cynamonem - składniki na tortownicę o średnicy 21 cm
200 g ciastek speculoos60 g masła
650 g twarogu potrójnie mielonego lub sera na serniki z wiaderka (u mnie Wieluń)
100 g płynnego miodu (u mnie lipowy)
1 łyżeczka cynamonu z górką
5 jajek
150 g świeżej żurawiny
łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
200 g kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Ciastka miksujemy w malakserze z rozpuszczonym i wystudzonym masłem na strukturę przypominająca piasek. Wsypujemy masę na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ugniatamy i wyrównujemy. Foremkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Ser przekładamy do misy miksera. Zaczynamy miksować, wlewając miód. Kiedy składniki się połączą, wbijamy po jajku, dodając kolejne, kiedy wcześniejsze dokładnie wymiesza się z serem. Dosypujemy cynamon, chwilę jeszcze miksujemy.
Żurawinę wsypujemy na sito, przesypujemy mąką, dzięki temu owoce nie opadną na dół. Mieszamy żurawinę z masa serową i wlewamy do tortownicy.
Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą (dzięki temu stwarzamy warunki jak przy pieczeniu w kąpieli wodnej). Wstawiamy sernik i pieczemy w temperaturze 130 stopni przez 70 minut lub aż sernik zetnie się - do suchego patyczka.
Kwaśną śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, wykładamy na wierzch sernika, wyrównujemy i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, potem na blacie do całkowitego wystudzenia. Najlepiej wstawić go jeszcze na noc do lodówki.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!