Sernik miodowy z cynamonem

środa, 7 grudnia 2016

Sernik miodowy z cynamonem

Skoro idą Święta, trzeba przygotować świąteczny sernik. U mnie w tym roku będzie to sernik miodowy z cynamonem i żurawiną. Słodyczy nadaje mu miód, przełamany cynamonową nutą oraz aromatycznym spodem z korzennych ciastek. Ale to nie wszystko, bo w serniku znajdziecie też kwaśną żurawinę, która doskonale pasuje do kremowej masy serowej. Świeża żurawina balansuje smaki, łagodząc aromat cynamonu i ciasteczkowego, korzennego spodu. Sernik miodowy z cynamonem oblewa też śmietanowa polewa, taka, jaką tradycyjnie znaleźć można na serniku nowojorskim. Idealnie komponuje się ona z masą serową, jest idealnym zwieńczeniem całości. Jeśli szukacie pomysłu na świąteczny sernik na bogato, idealnie pasujący do klimatu Bożego Narodzenia i wykorzystującego typowe dla świąt składniki, ten sernik spełni Wasze oczekiwania.
Sernik miodowy z cynamonem

Sernik miodowy z cynamonem - składniki na tortownicę o średnicy 21 cm

200 g ciastek speculoos
60 g masła
650 g twarogu potrójnie mielonego lub sera na serniki z wiaderka (u mnie Wieluń)
100 g płynnego miodu (u mnie lipowy)
1 łyżeczka cynamonu z górką
5 jajek
150 g świeżej żurawiny
łyżka mąki pszennej

Dodatkowo:
200 g kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

Ciastka miksujemy w malakserze z rozpuszczonym i wystudzonym masłem na strukturę przypominająca piasek. Wsypujemy masę na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ugniatamy i wyrównujemy. Foremkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Sernik miodowy z cynamonem
Ser przekładamy do misy miksera. Zaczynamy miksować, wlewając miód. Kiedy składniki się połączą, wbijamy po jajku, dodając kolejne, kiedy wcześniejsze dokładnie wymiesza się z serem. Dosypujemy cynamon, chwilę jeszcze miksujemy.

Żurawinę wsypujemy na sito, przesypujemy mąką, dzięki temu owoce nie opadną na dół. Mieszamy żurawinę z masa serową i wlewamy do tortownicy.

Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą (dzięki temu stwarzamy warunki jak przy pieczeniu w kąpieli wodnej). Wstawiamy sernik i pieczemy w temperaturze 130 stopni przez 70 minut lub aż sernik zetnie się - do suchego patyczka.
Sernik miodowy z cynamonem
Kwaśną śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, wykładamy na wierzch sernika, wyrównujemy i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, potem na blacie do całkowitego wystudzenia. Najlepiej wstawić go jeszcze na noc do lodówki.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!