Śledź w curry z ananasem

niedziela, 18 grudnia 2016

Śledź w curry z ananasem

Jeśli wciąż szukacie przepisu na śledzia, a ten w śmietanie czy oleju nie jest waszym ulubionym, może Wasza uwagę zwróci śledź w curry z ananasem? Połączenie idealne, bo mamy tu aromatyczne przyprawy, smak słony i słodki. Ananas łagodzi słony smak śledzia, curry podkręca całość, nadając jej charakteru. Sos jest dość lekki, nie jest to gęsta pierzyna, pod która ukryta jest ryba, dzięki czemu danie nie jest z tych "zamulających". Jest to świetna przekąska, która odświeża kubki smakowe, sprawdzi się, wiec na świątecznym stole, gdzie tych różnorodnych dań ze śledzia jest całkiem sporo. 
Śledź w curry z ananasem

Śledź w curry z ananasem - składniki

3 filety śledzia a la matias w oleju
100 g śmietany 18%
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka curry w proszku
1/2 łyżeczki miodu
3 plastry ananasa z puszki
1/2 cebuli
biały pieprz do smaku

Śledzia odsączamy, kroimy na skos na porcje "na raz".

Śmietanę mieszamy z majonezem, curry i miodu, doprawiamy pieprzem do smaku.
Cebulę kroimy w półplasterki, ananasa kroimy na kęs i dodajemy do sosu.
Śledź w curry z ananasem
Śledzie układamy w misce, zalewamy sosem, delikatnie mieszamy, aby nie uszkodzić ryby, a w całości pokryć śledzia sosem. Można też warstwowo ułożyć śledzia, cebulę i ananasa i całość zalać sosem.

Śledź w curry z ananasem najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy smaki przegryzą się. Ja chowam go do lodówki na 24 godziny.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!