Zupa z soczewicy z batatem

środa, 30 listopada 2016

Zupa z soczewicy z batatem

Jeśli dotychczas soczewica kojarzyła Wam się z zupą o konsystencji papki dla dzieci, wypróbujcie ten przepis. Zupa z soczewicy z batatem dla dzieci może być zbyt aromatyczna, ale dorośli będą zadowoleni, bo jest tu trochę do gryzienia, jest aromatycznie, rozgrzewająco i sycąco. Świetne jest tu połączenie curry z mlekiem kokosowym i miękkimi, nadającymi słodyczy rodzynkami. Do tego kolendra, imbir i płatki kokosowe i nudna zupa z soczewicy wchodzi na zupełnie inny poziom.
Jeśli nie macie ochoty na zupę soczewicową, danie to łatwo można zmienić w sycący gulasz. Wystarczy z przepisu odjąć część porcji bulionu, by była ona bardziej gęsta i podać ją z kaszą perłową czy domowym chlebem. Też będzie pysznie! Inspiracja tu.
Zupa z soczewicy z batatem

Zupa z soczewicy z batatem - składniki na 3 porcje

 150 g suchej czerwonej soczewicy
500 ml bulionu
1 batat
1 marchewka
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju kokosowego
2 łyżki rodzynek
1 łyżka curry w proszku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
200 ml mleka kokosowego
sól i pieprz do smaku

Soczewicę płuczemy na sicie. Wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy, aż zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień do małego, wrzucamy do zupy pokrojoną w cienkie półplasterki marchewkę oraz pokrojonego w kostkę batata. Gotujemy pod przykryciem około 10-15 minut, aby marchewka i słodki ziemniak zmiękły.
Zupa z soczewicy z batatem
Na suchej patelni prażymy curry - aż zacznie pachnieć, dodajemy do zupy. Na tej samej patelni rozpuszczamy olej kokosowy, przesmażamy starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy rodzynki i koncentrat. Smażymy około minuty, aby smaki połączyły się. Składniki z patelni dodajemy do zupy.

Na koniec wlewamy mleko kokosowe, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 10 minut.
Zupa z soczewicy z batatem najlepiej smakuje ze świeżą kolendrą.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!