Pancakes z mascarpone

czwartek, 10 listopada 2016

Pancakes z mascarpone

Dziś wpis, w którym wykorzystujemy resztki. Zapytacie jakie resztki znaleźć można w pancakes z mascarpone? Serek! Czasem zostaje mi kilka łyżek serka i zamiast smarować nim placuszki, postanowiłam dodać go do środka. Dzięki niemu pankejki są bardziej puszyste, jakby bardziej kremowe i pulchne. 
Co Wam będę opowiadać, lepiej spróbować samemu. Więc jeśli zostanie Wam trochę mascarpone, przygotujcie te placuszki na weekendowe śniadanie. Taki jesienny comfort food do jedzenia w łożku. Szczególnie, gdy podacie je z karmelizowanymi gruszkami z cynamonem!
Pancakes z mascarpone

Pancakes z mascarpone - składniki na 10 placków 

100 g mascarpone
2 jajka
1 2/3 szklanki mleka
1 łyżka oleju
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru

Mascarpone, mleko i jajka miksujemy, aby powstała jednolita masa. Dolewamy olej i chwilę jeszcze ubijamy.
Pancakes z mascarpone
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem, wsypujemy partiami do mokrych składników, miksując je, by pozbyć się grudek. Miksujemy do powstania jednolitego ciasta.

Małą patelnię rozgrzewamy i smażymy placuszki bez dodatkowego tłuszczu. Pancakes z mascarpone podajemy w ulubionym dżemem albo karmelizowanymi owocami.

3 komentarze

  1. Super przepis. Część serka, która mi pozostała zmiksowałam z odrobiną mleka i podawałam pancakes z takim "kremem" i z kawałkami ananasa. Było pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ale ciasto pozostaje mokre i jest trochę ciężkie na żołądek. Mascarpone lepiej dać sobie osobno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś robiłam. Jakieś takie płaskie dosyć mi wyszły, ale jakie pyszne �� Nakarmiłam 7 osób. Rozchodziły się migiem ��

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!