Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

poniedziałek, 21 listopada 2016

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą - szybkie i pożywne danie, które idealnie sprawdzi się na upalne dni jako danie obiadowe lub mniej gorące wieczory jako kolacja albo jako lunch do pudełeczka.
W mojej sałatce ciecierzyca nie jest z puszki - ugotowałam ją wcześniej, ale jeśli zależy Wam na czasie, wykorzystajcie konserwową cieciorkę, by przygotowanie sałatki zajęło Wam dosłownie 5 minut. A jest ono banalnie proste - wystarczy wymieszać w misce wszystkie składniki i zajadać!
Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą - składniki na 2 porcje

1 puszka tuńczyka w sosie własnym
200 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
200 g pomidorów daktylowych
mała czerwonej papryki
1 szalotka
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz, duża szczypta kuminu do smaku
posiekana natka pietruszki

Szalotkę obieramy, kroimy na pół i cienkie półplasterki.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w cienkie plastry, a te w małą kostkę.
Umyte pomidorki kroimy na pół.
Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

Powyższe składniki wsypujemy do miski, dodajemy odsączonego tuńczyka, ciecierzycę i posiekaną pietruszkę. Mieszamy, doprawiamy do smaku dolą pieprzem i kuminem, dodajemy sok z cytryny oraz oliwę i raz jeszcze mieszamy. Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą świetnie smakuje z domowym chlebem lub focaccią.

2 komentarze

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o mniam! zjadłabym taka sałatkę na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!