Pasztet z dyni, ciecierzycy i kaszy quinoa

piątek, 25 listopada 2016

Pasztet z dyni, ciecierzycy i kaszy quinoa

Jeśli powoli myślicie o Świętach, powinien zainteresować Was ten przepis na pasztet z dyni, ciecierzycy i kaszy quinoa. Bo jest przepyszny, tak że robiłam go tydzień po tygodniu. Ale to propozycja nie tylko na Święta, w zwykłe dni człowiek jeść coś musi, a taki pasztet jest smakowitą odmianą dla śniadaniowej owsianki. 
Dzieje się tu całkiem sporo - mamy dynię, komosę, liście szpinaku i cieciorkę. I choć może się to wydawać zbyt wiele jak na jedno danie, te składniki idealnie się ze sobą łącza. Do tego pikantna pasta z papryczek - sambal oelek, która przełamuje słodycz dyni i tak powstaje niebanalne danie.
Choć pasztet nie jest idealnie gładki, można pokroić go na plastry, ale i da się go rozsmarować na kromce. Dla mnie to fajna odmiana dla delikatnych smarowideł i kanapkowych past. Ten pasztet z dyni, ciecierzycy i kaszy quinoa sprawdzi też jako danie obiadowe - wystarczy ukroić grubszy kawałek, podać z sałatką czy puree z buraczków - dzięki tej niejednolitej konsystencji przypomina nieco klops.
Pasztet z dyni, ciecierzycy i kaszy quinoa

Pasztet z dyni, ciecierzycy i kaszy quinoa - składniki na foremkę 25x10cm

100 g suchej ciecierzycy (lub 200 g z puszki)
60 g białej kaszy quinoa
200 g dyni piżmowej lub hokkaido
40 g szpinaku
3 jajka
1 łyżka mąki gryczanej (lub pszennej razowej)
2 łyżki sambal oelek
sól i pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Jeśli używamy suchej ciecierzycy, najpierw moczymy ją w wodzie przez noc, odcedzamy, zalewamy nowa porcją wody i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy i studzimy. Ciecierzyce rozgniatamy widelcem lub miksujemy w rozdrabniaczu na mniejsze kawałki - nie na gładko, tylko pulsując kilka razy.
Pasztet z dyni, ciecierzycy i kaszy quinoaKaszę wsypujemy do garnuszka, zalewamy taką ilością wody, by jej poziom sięgał centymetr ponad poziom kaszy i gotujemy na małym ogniu do zagotowania, następnie przykrywamy garnek pokrywka i gotujemy około 7 minut, aż kasza wchłonie wodę (uwaga, żeby nie przypalić - warto więc co jakiś czas zaglądać pod pokrywkę). Ugotowaną quinoę studzimy.

Szpinak myjemy i kroimy w cienkie paski, a dynię obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tartki.
Pasztet z dyni, ciecierzycy i kaszy quinoa
W misce mieszamy ciecierzycę, komosę, szpinak, dynię. Wbijamy jajka, dosypujemy mąkę i doprawiamy do smaku sambalem, solą, pieprzem i gałką. Mieszamy całość i przekładamy do foremki. Wyrównujemy wierzch i pieczemy pasztet przez 40-45 minut - do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni. Studzimy w foremce.

1 komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!