Pryaniki - rosyjskie pierniczki z lukrem

poniedziałek, 28 listopada 2016

Pryaniki - rosyjskie pierniczki z lukrem

Pierniczki nie są moimi ulubionymi ciastkami, ale wiadomo, Święta rządzą się swoimi prawami i obejść się w grudniu bez nich nie da. Przepis na klasyczne pierniczki już na blogu jest, dlatego dziś coś mniej typowego - rosyjskie pierniczki z lukrem. Pryaniki, bo o nich mowa, to okrągłe, kształtne pierniczki, które po upieczeniu dekoruje się lukrem. Nie sprawiają one wiele kłopotu, są proste i szybkie do przygotowania, musimy jednak pamiętać, że ciasto po wyrobieniu najlepiej schować na noc do lodówki. Można jeść je od razu, można zamiast lukru polać je czekoladą, a pewnie i nadzienie zmieściłoby się do ich środka.
Te pierniczki z lukrem zamknięte w szczelnym pudełku czy słoju stają się nie tylko miękkie, ale bardziej słodkie i aromatyczne, dajcie więc im chwilę czasu i nie zjadajcie wszystkich od razu. 
Przepis tu, z moimi zmianami i z połowy porcji.
Pryaniki - rosyjskie pierniczki z lukrem

Pryaniki - pierniczki z lukrem - składniki na 35 pierniczków

115 g masła
100 g cukru
125 g miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 jajko
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
375 g mąki pszennej jasnej
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:
mleko
cukier puder

Kawę wsypujemy szklanki, zalewamy 2 łyżkami gorącej wody, mieszamy i wlewamy do garnuszka. Dodajemy masło, miód, i cukier i podgrzewamy na średnim ogniu, aż powstanie jednolita masa a cukier i masło rozpuszczą się. Odstawiamy do wystudzenia.
Pryaniki - rosyjskie pierniczki z lukrem
Maślano-cukrową masę wlewamy do misy miksera, dodajemy jajko oraz przyprawę do piernika i miksujemy płaskim mieszadłem.

Cały czas miksując, dodajemy spulchniacze - sodę i proszek do pieczenia. Następnie wsypujemy mąkę i miksujemy do połączenia składników. Miskę przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy ciasto przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Po tym czasie ciasto stwardnieje, ale wciąż będzie plastyczne. Formujemy z niego 35 kulek, układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia lub na silikonowych matach, zostawiając odstępy między pierniczkami.

Pierniczki z lukrem pieczemy przez 2-25 w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu zostawiamy je na blaszce, by wystygły i stwardniały.
Pryaniki - rosyjskie pierniczki z lukrem
Kiedy pryaniki stygną, przygotowujemy lukier - ucieramy cukier puder z mlekiem, aż powstanie gęsty lukier. Wierzch pierniczków zanurzamy w lukrze i odkładamy na kratkę, by lukier zastygł. Możemy też wbić w bok ciastka patyczek do szaszłyków i zanurzyć całe ciastko w lukrze.
Kiedy lukier zastygnie pierniczki z lukrem przekładamy do szczelnego metalowego pudełka.

5 komentarzy

  1. czy te pierniczki wyjdą miękkie czy muszą poleżeć, żeby zmięknąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są miękkie od razu, ale z czasem robią się jeszcze bardziej delikatne

      Usuń
  2. Upiekłam, są genialne !!! Dziękuję za przepis (od siebie dodałam skórkę otartą z pomarańczy oraz garstkę rodzynek, a zamiast lukru - "umoczyłam" je w rozpuszczonej czekoladzie). Pozdrawiam. Ala

    OdpowiedzUsuń
  3. kruchutkie i pyszniutkie :) dzieciaki szczęśliwe :) dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!