Naleśniki dyniowe

środa, 23 listopada 2016

Naleśniki dyniowe

Placki dyniowe już były, dlatego dziś naleśniki dyniowe. Banalnie proste do przygotowania, szczególnie, jeśli macie już gotowe puree z dyni. Wtedy wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki, wlewać ciasto na patelnię i smażyć. Czym się różnią takie naleśniki od klasycznych? Oczywiście kolorem! Warto choć raz na jakiś czas urozmaicić co nieco i zrobić tak intensywnie pomarańczowe naleśniory.
U mnie w naleśnikach wylądował twaróg i czekośliwka, choć myślę, że garść soli i pieprzu sprawiłaby, że ciasto znakomicie sprawdziłoby się do wytrawnego farszu.

Naleśniki dyniowe

Naleśniki dyniowe - składniki na 10 naleśników

400 g mleka
2 jajka
140 g puree z dyni
170 g mąki pszennej
łyżka oleju rzepakowego

Mleko wlewamy do wysokiego kubka i miksujemy z jajkami, dodajemy puree dyniowe oraz olej i raz jeszcze miksujemy.
Naleśniki dyniowe
Do kubka przesiewamy mąkę i miksujemy z pozostałymi składnikami.

Ciasto wlewamy porcjami na teflonową rozgrzaną patelnię i smażymy. Naleśniki dyniowe najlepiej smakują ciepłe.

1 komentarz

  1. o wow! ale słoneczny kolor! albo jesienny jak kto woli :) dla mnie BOMBA!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!