Falafel z bobu - składniki na 10 falafeli
300 g świeżego bobu100 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc
2 łyżki mąki z ciecierzycy (może być pszenna razowa)
2 ząbki czosnku
1 szalotka
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki kolendry
sól i pieprz do smaku
Bób blanszujemy 3-4 minuty we wrzątku, odcedzamy i wrzucamy do miski z zimną wodą. Po wystudzeniu obieramy z łupinek.
Ciecierzycę odcedzamy z wody, w której się moczyła. Wsypujemy do malaksera, dodajemy bób, i wszystkie pozostałe składniki. Miksujemy krótko - nie chcemy otrzymać pasty a raczej masę przypominającą żwir - nie zmiksowanej całkowicie. Masę na falafele z bobu przekładamy do miski i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, by była bardziej zwarta.
Po tym czasie formujemy w dłoniach kotleciki i układamy na blaszce wyłożonej matą do pieczenia. Delikatnie smarujemy po wierzchu każdy falafel oliwą.

chyba mamy tę samą łyżkę do falafeli ;-) Tez lubię wersję z bobu!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie! mniam
OdpowiedzUsuńBardzo lubię falafel i sama zazwyczaj robię go z groszku i ziemniaków. Następnym razem wypróbuję ten z bobu :) Poza tym uwielbiam to, że jest on u ciebie taki chrupiący i ma taką grubszą strukturę! Bardzo zachęcająco to wygląda !
OdpowiedzUsuń